Театрален партизански комикс открива "Сцена на кръстопът" в Пловдив

15:57, 10 юли 15 / Култура 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С истински епичен театрален партизански комикс стартира Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Постановката, с която форумът ще бъде открит на 10 септември - "Сестри Палавееви", е премиерна за Драматичен театър – Пловдив, текстът й е адаптиран от самия автор на романа, по който се поставя представлението - Алек Попов.

"Романът ни връща в края на 1943-та година и проследява събитията в един партизански отряд в рамката на ретроспективен поглед от 1953-та година. Действието ни препраща към края на Втората световна война и партизанското движение дотолкова, доколкото го е имало в България. И всичко е погледнато с прекрасното чувство за хумор и ирония, което носи Алек Попов в своя начин на писане", сподели режисьорът на постановката Елена Панайотова.

"Искахме да запазим духа на книгата, която не робува на идеологически клишета. В текста няма политически привкус, макар да става дума за партизани. Моята цел е да освободя и зрителя, и читателя от стереотипите, за да може те да възприемат света по-свободно. Което, между другото, е и целта на хумора, явяващ се най-доброто оръжие срещу тоталитаризма", коментира на свой ред авторът Алек Попов.

Творческият екип обаче бе категоричен, че в никакъв случай тук не става дума за пародия, а единствено за закачка, целяща да постави редица въпроси.

"Книгата "Сестри Палавееви" вече имаше няколко представяния в Пловдив, предизвика сериозен интерес и породи доста дебати", припомни Попов и допълни: "Прдполагам, че и постановката ще провокира публиката да се замисли – и за миналото, и за настоящето".

На 10 септември за първи път ще гледаме един истински европейски, красив и умен спектакъл, правен с много любов към героите, коментираха на свой ред актьорите от Пловдивския драматичен театър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама