Фил Хоган: Ще се погрижим България да не пострада от руското ембарго

16:03, 10 юли 15 / Политика 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Обмисляме как да разширим мерките, за да се погрижим България да не страда от руското ембарго, най-вече при млечния сектор. Пряко и непряко Русия засяга и българските производители. Това каза европейският комисар за земеделието и развитието на селските региони Фил Хоган на срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Хоган каза, че от голямо значение е да бъдат подпомогнати и съседните на България страни, за да няма пренасяне на негативния ефект. Той поясни, че целта на посещението му е заедно със земеделския министър Десислава Танева да търсят практически мерки в краткосрочен план.

Относно предложението за удължаване на Програмата за развитие на селските региони, Хоган обясни, че подкрепя идеята. Съветът на министрите обаче не се е съгласил с предложението.

„Параметрите, свързани с удължаване на програма, бяха отказани. Ако съветът си промени мнението,аз ще се съглася. Трябва да сме реалисти. Ако е взето решение от министрите и е наложен таван, ние трябва да се съобразим. Очаква се повече от 90% усвояване да се постигне за предишния период“, обясни Хоган.

Министърът на земеделието Десислава Тенева няколко пъти подчерта, че бенефициентите по програмата трябва да изпълнят проектите си най-късно до 15 септември и призова да не се лансира информация, че програмата ще бъде удължена.

Хоган поздрави Тенева за начина, по който се изразходват средствата по програмата. Той обясни, че Комисията ще обмисли допълнителен начини за разширяване и увеличаване на бюджета на мерките за подпомагане секторите плодове, зеленчуци и мляко. Според него схемата „Училищно мляко" е една добра възможност за подпомагане, която следва да продължи. В тази връзка може да се помисли за разширяване на списъка и включване на други продукти за подпомагане.

След срещата Фил Хоган и делегацията му посетиха откриването на предприятие за преработка на месо, проектирано и изградено по Програмата за развитие на селските райони. Стойността на проекта е над 5 млн. лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама