Напомнят на работодателите да съобразят режима на работа с жегите

16:11, 10 юли 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работодателите да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите в горещините, напомниха от Инспекцията по труда в Добрич. Оттам съобщиха, че през последните дни, в които температурите бяха над 30 градуса, не са постъпвали жалби от работници. При следващите дни с по-високи температури трудовите инспектори ще извършат проверки дали се спазват изискванията към работните места във връзка с микроклимата, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Маргарита Антонова.

На контрол подлежат производства, където има допълнителни източници на топлина, като шивашки и обувни фирми, перални и др. Ще се проверяват и строителни обекти. При необходимост там ще се препоръчва промяна на работното време, повече почивки и осигуряване на питейна вода.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама