Тодор Чобанов: Площад "Света Неделя" е научна интрига, която трябва да се проучи

16:18, 10 юли 15 / Култура 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Голямата научна интрига е в площад "Света Неделя“, който от 2000 години е запазил такава функция през различните епохи и искаме да разберем какво му се случва през Средновековието, Първото и Второто българско царство, византийския период и османския период", каза столичният заместник-кмет д-р Тодор Чобанов на представяне на проекта за проучване на археологически ценности на площада, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Цели 70 години се правят научни опити да се установи историята на София в различни периоди от отминалите епохи. Запазвайки площадните си функции, това място би следвало да съдържа отлагания от тези епохи, добави още Чобанов, който е археолог по образование. Това, което бъде открито по време на разкопките, ще бъде консервирано и реставрирано, каза заместник-кметът.

Той сподели, че ако се по време на разкопките археолозите намерят статуя на император, ще е прекрасно, но по-важни са фактите, които ще се извлекат от съдържанието на намерените експонати – имената на видните граждани и техните постъпки, например. Намерен е документ, който е от 6 век и в който се казва, че общината е изградила нов водопровод, отбеляза постижението Чобанов.

Намерените находки ще бъдат предоставени за съхранение на Музея за история на София.

„На мястото на разкопките би трябвало да има останки от средновековна църква“, каза зам.-кметът. Той допълни, че в зависимост от това дали в изкопите археолозите ще попаднат на архитектура или на плочна настилка, ще бъде свикана комисия от министерството на културата и инспектората за паметниците на културата, която да вземе решение за запазването на находките.

Проектът, който е финансиран от столичната програма „Култура“, е с разходи около 130 хил. лева. Проучванията ще се осъществят в рамките на 2 месеца. „Разкопките вече са започнали, а теренът в момента се обезопасява с ограда“, каза ръководителят на проекта д-р Веселка Кацарска.

Тя се надява гражданите да не изпитват неудобства по време на проучвателния период, като отбеляза, че до скоро мястото е било паркингът пред бившия хотел „Шератон“, през който хората не са могли да преминават. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама