Няма промяна в радиационния фон в област Добрич

16:32, 10 юли 15 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма промяна в радиационния фон в област Добрич през последната седмица, съобщиха за Topnovini.bg от Областния съвет за сигурност. В края на миналата седмица, когато в общественото пространство се заговори за опасност след пожара в района на АЕЦ „Чернобил“, замерванията са се правели на всеки половин час. Сега те се извършват регулярно по три пъти на денонощие. Промяна на нивата на радиация няма, те са в нормални граници, увери дежурният от Областния съвет за сигурност.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е администрация към Министъра на околната среда и водите съобщава днес по повод засиления обществен интерес в резултат от пожарите около Чернобил, че към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България, над естествените вариации, характерни за него в пунктовете за измерване.

Конкретни стойности за радиационния гама-фон се публикуват всеки ден в 11 часа на страницата на ИАОС, чрез Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка.

Допълнително, на страницата на ИАОС, има и линк към Европейска платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP), където могат да се наблюдават автоматично актуализиращите се осреднени данни за последните 24 часа от всички автоматични системи, включително и от Националната автоматизирана система за непрекъсната контрол на радиационния гама-фон.

Според данните за състоянието на радиационния гама-фон в пунктове от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, отчетените средни стойности  за периода от 11 часа вчера до 11 часа днес в пункт Тервел е 0,082 микросиверт на час, (µSv/h), а на нос Калиaкра -0,083 микросиверт на час, (µSv/h)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама