Хранят сериен убиец от Харманли без свинско до края на живота му

17:24, 10 юли 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Серийния убиец от Харманли Митко Харакчиев, който излежава доживотна присъда без право на замяна в Старозагорския затвор, трябва да бъде хранен без свинско месо до края на живота му, защото изповядва религията „ислям”.

Това постанови Старозагорският административен съд.

Според магистратите началникът на Затвора в Стара Загора трябва да осигури предоставянето на лишения от свобода Харакчиев, през времето на изпълнение на наложеното му наказание, полагащата му се безплатно дневна хранителна дажба, съобразена с изискванията на заявената като изповядвана от него религия „ислям” – без съдържание на свинско месо и свински продукти. Те трябва бъдат заменени с друг вид месо и месни продукти, при спазване на изискванията  за достатъчна по химически и калориен състав храна.

Освен това началникът на затвора трябва да запише в книжката на лишения от свобода, че изповядва религията „ислям”. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Делото е образувано по жалба на Харакчиев, с която се оспорва като незаконосъобразно бездействие на началника на Затвора, който не е вписал в затворническото му досие, че изповядва религията „ислям” и не му е осигурил храна, която  е позволена за мюсюлманите. Затворникът твърди, че  от 2003 г. изповядва религията „ислям”, самоопределя се като мюсюлманин, спазващ стриктно богослуженията и ритуалите на исляма.

Припомняме, че Митко Харакчиев води над 200 дела срещу държавата по различни поводи, свързани с пребиваването му в затвора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама