Financial Times: Туристическият бизнес в Гърция вече приема български левове

18:06, 10 юли 15 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много магазини, барове, ресторанти и хотели в Северна Гърция са започнали да приемат разплащания и в български левове и турски лири, пише Financial Times и коментира, че тези валути са начин за гърците да се снабдят с евро. 

Изданието цитира Костадин Добрев, български турист, който успял да плати в левове в няколко ресторанта и хотела в Северна Гърция, макар че в плажен бар му отказали с аргумента, че другата седмица страната може да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата. 

Атанасос Критсинис, който има верига супермаркети в Ксанти и Комотини е казал пред финансовото издание, че българите, които пазаруват в тях, плащат в левове. „Няма нищо лошо в това да приемам български левове – те са стабилна валута, закрепена за еврото“, казва той. „Законно е и няма причина да не ги приемам. В Гърция има сериозен проблем с ликвидността, а това е един начин да си осигурим такава.“

Според хора от екипа на София Topnovini.bg, които посетиха Северна Гърция миналата седмица, обаче, разплащания в брой в български левове не се приемат, но може да се пазарува с българска карта на пос-терминал в магазин.

Жители на северните гръцки градове споделят пред Financial Times, че хората пътували до най-близките български градове, за да обменят левовете в евро, за да заобиколят ограничението за теглене на 60 евро от банкомат на ден. Бизнесът пък пазарува на едро от съседните български градове, за да се снабдява със стоки, които не се намират лесно в гръцките магазини.

Дребни хотелиери от Халдики коментират пред Financial Times, че приемането на левове в тази част на страната не е масово, но и не отказват. „Приемаме левове, защото от туристическата асоциация сме решили да бъдем гъвкави и да правим всичко възможно да насърчаваме туристите“, споделя Димитрис Хадалис, президент на туристическата асоциация на дребните хотелиери в района.

Междувременно туристическите организации в Гърция съобщават, че резервациите в последната минута са спаднали с 30-40%, а собственикът на веригата супермаркети споделя, че обмисля да изнесе бизнеса си от страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама