Младежи от Община "Родопи" и Перущица се обучават за предприемачи

18:35, 10 юли 15 / Любопитно 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна първото от серия семинарни обучения по проект "Повишаване информираността на младите хора от територията на МИГ Тракийско-Родопска яка с цел насърчаване развитието на устойчиви форми на алтернативен туризъм, в т.ч. селски туризъм, в общността", съобщиха организаторите.

В тях ще се включат младежи от Община "Родопи" и Перущица, които ще се обучават за предприемачи в сферата на алтернативния туризъм. 

Статистиката за последните няколко години сочи запазване на сравнително висок брой незаети млади хора на възраст 18 – 35 години в малките населении места до 10 000 жители, спрямо средните стойности в рамките на Европейския съюз. Допълнителна тревога предизвиква и фактът, че немалък брой от тях мигрират към големите градове или чужбина, което пряко оказва влияние върху демографската структура и икономическото и социално развитие на селските региони от страната.

Семинарът има за цел да насърчи у младите хора желание за развитие на собствен бизнес в областта на алтернативния туризъм, възползвайки се от природните, културните и икономическите дадености на територията на МИГ "Тракийско – Родопска яка", към която спадат населените места от общините Родопи и Перущица. В проекта ще бъдат онагледени възможностите на алтернативния туризъм в реална среда, където младежите да могат да се запознаят с начините и методите на изграждане и функциониране на подобна структура, която разчита на запазването на традиционните местни ценности и придаде добавена стойност на предлаганите услуги.

Придобитите тематични и личностни компетенции могат веднага да бъдат използвани за реализирането на конкретни бизнес идеи в типичните за района форми на алтернативния туризъм (винен, културно-исторически, селски, еко- туризъм и др.).

Проектът се осъществява по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 с финансовата подкрепа на Министерство на земеделието и храните и Европейски земеделски фонд. Обученията се провеждат всеки уикенд на месец юли 2015 в парк-хотел "Родопи" - вилно селище "Върховръх". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама