Иван Костов: Борисов беше подведен по казуса с КТБ и преференциалните лихви

19:19, 10 юли 15 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички знаят, че ако вложителят е прекратил договора предсрочно, влогът е гарантиран и никой не спря тази кампания, която се води в продължение на месеци срещу хората, които са си взели парите, защото те са гарантирани, каза бившият премиер Иван Костов в ефира на bTV.

Той беше разпитан от прокуратурата като свидетел по делото за Корпоративна търговска банка (КТБ), затова че си е прекратил предсрочно договора с банката.

По повод спекулациите той показа документи, в които се вижда неговата сума от около 155 хил. лева платена лихва по гарантираните депозити.

Абсолютно всичко е наред, отбеляза Костов и изрази съжаление, че неговото име оглавява кампанията.

Хората, които имат преференциална лихва и са получили до 100 хил. лева гарантирани по влоговете, е довело до гнева на премиера Бойко Борисов, а два дена след това главният прокурор Сотир Цацаров започва проверката.

Относно този казус, Костов сподели, че би било добре, ако Борисов намери кой го е подвел, да го накаже и да се обърне към прокуратурата с искане да спре разпитите, защото на премиера са му казали, че „тези хора са направили нарушение на закона с помощта на квесторите“.

Той отбеляза, че е 50-ят разпитван, а още 1000 човека с едни и същи обяснения ще трябва да се явят пред прокуратурата.

„Това, което плащаме със собствените си пари, да бъде прекратено, защото е излишно и струва нерви на хората и не може да има никакъв резултат от него“, каза Костов.

Той самият се пита защо депутатите от Реформаторския блок, които знаят, че управляващите са преследвали цели за насочването на интереса им към него, не са опровергали това нещо.

„Няма от какво да се защитавам, това за мен е унижение“, каза той по повод спекулациите, насочени към него.

„Какъв лихвар съм – внесъл съм повече пари, изтеглил съм по-малко“, сподели Костов относно думите на председателят на ДПС Лютви Местан, че е лихвар.

„Държавата няма нищо общо с това, търговските банки са тези, които покриха тези суми – те внасят пари във фонда за гарантиране на влоговете“, каза бившият премиер, като допълни, че всички банки са си мълчали до последния момент и затова е трябвало да покрият този риск, „и те го правят“.

Той коментира, че държавата печели от кредита, който е дала за гарантиране на фонда на банките, а самите банки са длъжни да се наблюдават и контролират помежду си, защото носят отговорност за фонда за гарантиране на рискове.

„Срещу хиляди хора се води кампания, намериха виновника за КТБ в лицето на депозитарите“, възмущава се той. Според него може да се открадне и сега нещо, а банките „имат отговорността да спрат това трошене на парите на българския данъкоплатец“ и „не могат да спрат човек, който иска да прекрати договора си и е готов да плати останалата сума по него“.

Иван Костов е гласувал два пъти срещу назначаването на Иван Искров за шеф на Българската народна банка (БНБ), защото той „не е този експерт, който да управлява банковата система в страната, има криза и се задава нова“ след повторното му назначаване на поста.

„Димитър Радев има качествата за шеф на БНБ“, отбеляза Костов, като припомни, че негова е била идеята за създаването на фискалния резерв, който като голям буфер да предпази българските пари от това, което се случва в Гърция.

„България в по-голяма степен е застрашена от гръцката криза, отколкото Европа, защото Европейският съюз ще защити чрез предпазни механизми ядрото си, но не и периферията, към която спада и България“, каза Костов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама