БНТ и БНР няма да се сливат засега

19:47, 10 юли 15 25 764 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медийни експерти и депутати от медийната комисия се обединиха около тезата, че на този етап сливане на обществените медии БНТ и БНР изобщо не стои на дневен ред, още повече, че за подобен ход са необходими промени в Закона за радиото и телевизията. Някои от депутатите дори не бяха чували за подобни предложения.

„Темата за сливането на БНТ и БНР е дискутирана неведнъж. Напоследък като че ли идеята среща повече приемственост от преди, но за момента не се работи активно по текстове“. Това каза в интервю за София Topnovini.bg председателят на СЕМ, Георги Лозанов. Той лансира идеята още преди 4 години, но тогава тя срещна съпротива от много места.

Коментарът му е по повод информацията, че предстои сливане на обществените медии, което ще се случи в рамките на един месец. Наскоро председателят на парламентарната Комисия за медии и култура Поли Карастоянова намекна за идеята да се направи общо дружество или холдинг, в който да са обединени всички програми на държавните медии, които обаче да имат относителна самостоятелност. 

Информация за скорошно сливане беше публикувана и от сайта webcafe.bg. В статията се твърди, че планът за сливането на медиите е обсъден на последното заседание в комисията, като въпросът е повдигнат от настоящия директор на БНР, Радослав Янкулов. В публикацията се споменава още, че след сливането Янкулов ще напусне радиото, а ръководството на обществените медии ще поеме Вяра Анкова, чийто втори мандат като генерален директор на БНТ изтича догодина. Според настоящия текст на Закона за радиото и телевизията, тя няма право на трети мандат. Ако сливането стане факт, обаче, Анкова ще може да се яви на конкурса за новосъздадения пост. 

Според Лозанов съпротивата срещу сливането на двете обществени медии преди години е била особено силна от страна на БНР, но по думите му настоящата криза в Радиото като че ли променя отношението и в тази идея се вижда някакъв изход. 

"Всичко зависи от това как ще се осъществи", коментира Лозанов. "Това наистина може да помогне на програмното развитие на медиите. Моята идея е административното управление на радиото да се раздели от програмното, което за обществените медии е категоричен принцип. Съответно отделните програми да добият максимална самостоятелност и управлението на медиите да става от директорите на програмите, а не от административните директори на предприятието“, смята доц. Лозанов.

Идеята за сливането беше лансирана и от председателя на Комисията по култура и медии в предишното Народно събрание Мартин Захариев, според когото преструктурирането на БНТ и БНР би ги направило по-конкурентни на пазара.

Днес по телефона Захариев отрече информацията, че се готви скорошно сливане на медиите.

Репортер на София Topnovini.bg разговаря с депутатите Комисията по култура към Народното събрание. Повечето от тях твърдят, че не са чували за идеята на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов. Председателят на комисията Поли Карастоянова, народен представител от парламентарната група на Патриотичния фронт, в типичния си стил отказа какъвто и да било коментар по темата. 

Заместник-председателят на културно-медийната комисия Петър Кадиев от ПГ на АБВ не бе запознат с идеята на Лозанов. Кадиев обясни, че му е трудно да заеме позиция по темата. Той припомни, че преди години обществените меди са били подчинени под общ Комитет за радио и телевизия. 

Бившият телевизионен водещ и настоящ народен представител, излъчен от „Българския демократичен център“ Росен Петров каза пред София Topnovini.bg, че в момента в България съществуват много по-сериозни проблеми за решаване от тези с обществените медии. Такива например били съдебната и пенсионната реформа, измененията в сферата на сигурността, приемането на Закона за кредитните институции и избора на нов управител на Българска народна банка. „Законът за радиото и телевизията не е належащ точно в този момент“, посочи Петров. 

По думите му, ако според Георги Лозанов тези промени ще доведат до увеличаването на доходите на журналистите в двете медии, значи измененията са за добро. „Г-н Лозанов от дълго време е председател на СЕМ и предполагам, че е по-запознат с проблемите в обществените медии. Ако това доведе до нужните резултати, аз бих подкрепил идеите му“, допълни Росен Петров. 

Красимир Велчев, народен представител от ГЕРБ, бе поредният, който за първи път чува за предлаганото сливане на БНТ и БНР. Според него е необходимо администрацията във всички сфери на държавата да бъде намалена. "Когато БНР и БНТ са били слети в едно, съществуваха само тези две медии", каза той и допълни, че сега има повече медии в България, отколкото във Франция. "Би трябвало да се премине към някакво съкращаване на администрацията, но да не бъде свързано с ограничаването на свободата на словото“, обясни депутатът и допълни, че когато количеството е голямо, то винаги се отразява на качеството.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" обясни, че не е обсъждана такава тема в комисията и посъветва екипа ни да потърси за коментар председателя Поли Карастоянова. 

Борис Миланов, народен представител от Реформаторския блок и зам.-председател на Комисията по култура и медии, обеща да даде коментар по случая за София Topnovini.bg през следващата седмица, когато вече ще се е запознал със случая по-обстойно. 

Вяра Церовска от БСП също обеща да разговаря с колегите си от комисията и да съобщи за медията ни какво точно се случва в обществените медии и дали има резон в разпространените слухове.

Мнението на експертите за информацията е, че чисто юридически това е невъзможно. Процесът по сливане на две обществени медии не може да се случи за месец, смятат те. По думите им, това може да се проточи дори няколко години, тъй като изисква законови промени и обществено обсъждане. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама