Лозан Панов: Започвам реформата от съдиите, защото рибата се вмирисва от главата

21:38, 10 юли 15 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според мен статуквото е това, което има интерес да се запази блатото във вида му в момента. Някой трябва да понесе отговорност ако и този път не направим съдебна реформа. Въпросът е кой не иска да се промени съдебната система. Това каза в ефира на БНТ председателят на ВКС Лозан Панов.

Той заяви, че разделянето на ВСС на квоти е действие в посоката на реформата, а съдиите го желаят. По думите му много от членовете на висшия съдебен съвет са за разделянето му.

„Моето място е да отстоявам независимостта на съдиите. Тук говорим за ценности в конституцията. За това съдът трябва да отстоява правото. В органът, който взима решение трябва да има преобладаващо присъствие на съдии. Според мен дяволът в разделянето на ВСС е в детайлите” посочи Панов

Той допълни, че това разделяне на ВСС се корени на най-важното нещо- независимостта на съдиите- магистрати.

„В колегията на съдиите шест от членовете ще бъдат избрани пряко, останалите пет ще бъдат избирани от Народното събрание. Така ще имаме мнозинство от съдии, които ще бъдат фактор.Започваме реформата от тях, защото рибата се вмирисва от главата.Много скандали идват от ВСС” каза още председателят на ВКС.

Той посочи големите спекулации по повод разделянето на ВСС са породени от това, че има много хора, които са песимисти по отношение на реформата и смятат, че промените в конституцията няма да дадат зависимост в съдебната система.

Панов обаче застава твърдо зад готвените промени.Той е категоричен, че ВСС е орган, който се отчита в обществото, за това гласуването в съвета трябва да е явно. Председателят на касационния съд уточни, че тази промяна не се нуждае от Велико народно събрание.

„Българи е член на ЕС. Отдавна навършихме пълнолетие. Не трябва да се чувстваме като дете, а трябва да имаме самочувствие. Сега е момента да поискаме съдебна реформа. На някой му е изгодно така, за това не иска да се приеме съдебната реформа”, каза на финала Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама