Станишев: Гърция трябва да остане на всяка цена в еврозоната

21:51, 10 юли 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нашата позиция е ясна – единството на Еврозоната е много важно – и икономически, и политически. Трябва да се направи всичко възможно Гърция да остане в Еврозоната, защото за самите гърци това ще бъде огромен социален срив. Ще бъде и загуба за Европа. Ние казваме много ясно – трябва да се помогне на Гърция. Това в ефира на БНТ лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му реалността показа, че в Гърция трябва да има реформи, но не какви да е, а прогресивни реформи. „Ние уважаваме гласа на гръцките граждани. За мен, за социалистите в Европа е важно какво ще се случи на гърците утре, на гражданите в другите европейски страни”, каза още Станишев. Според него много хора в социалистическото семейство симпатизират на СИРИЗА.

„Но трябва да се мисли за последиците. Хората се страхуват за утрешния ден. Започнат съкращения. Една лява политика трябва да помага на хората. Затова трябва да се постигне разумно споразумение от една страна, от друга – гръцкото правителство да предприеме сериозни реформи. Всички знаят, че администрацията там е много раздута в сравнение с другите европейски страни”, подчерта лидерът на ПЕС. 

Той допълни, че не му е трудно да бъде „европейски и български социалист”, защото е бил избран не само с огромна подкрепа, но и с много ясна платформа. По думите му ПЕС е широко семейство.

„Всяка страна има различен дневен ред, различни нюанси. Но това, което ни обединява, е много повече. Ние искаме нашите страни да имат растеж, но и да се развива ЕС. Иначе интриги е имало във всяка партия. Аз съм свикнал с това и това много ме мотивира”, допълни той. 

Станишев посочи, че всички граждани, трябва да са наясно, колко много печелят и получават благодарение на това,  че има Европейски съюз. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама