Искат нов център за интеграция на хора с увреждания в Бургас

07:58, 11 юли 15 25 830 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов „Център за социална рехабилитация и интеграция“ (ЦСРИ) предлага да бъде открит в Бургас кметът Димитър Николов. В докладна записка до Общински съвет Николов пише, че подобен център ще е от изключителна помощ за хората с увреждания в града, тъй като досегашния вече не може да изпълнява нормално функциите си, поради липса на достатъчен персонал.

Към този момент на територията на община Бургас съществува неправителствена организация „Социален център Бургас“, която от 2011 г. е съществена опора на хората с увреждания. Сдружението се помещава на ул. „Апостол Карамитев“ 12, като сградата е държавна собственост. Там лица с умствени, сензорни и физически увреждания работят, творят, общуват и получават полезна информация за житейските трудности.

През 2012 г. са регистрирани 16 лица, потребители на услугата. От тях 8 мъже и 8 жени. От 2013 г. Творческата работилница към сдружението се посещава от общо 14 души с увреждания, като средната им възраст е 37 години.

С развитието на дейността на Творческата работилница обаче е възникнала и нуждата от ползването на специалисти като психолог и логопед. Социалните работници и асистентите също вече се оказват малко.

Поради тази причина кметът на Бургас настоява пред общинските съветници да бъде създаден „Център за социална рехабилитация и интеграция“ (ЦСРИ), който да се помещава на същото място, както досега, само че да разшири дейността си. В Центъра ще се извършват социални услуги, свързани с рехабилитация, социално-правни консултации, образователно и професионално обучение, и ориентиране, както и иазготвянето на индивидуални програми.

Предвижда се услугата да бъде ползвана от 20 потребители на възраст до 18 години.

В новия Център трябва да бъдат открити 6 щатни бройки, които да полагат адекватни грижи за хората с увреждания при нужда.

От особена важност е социалният център да се намира до главни пътни артерии в града, да има удобен транспорт и медицинско заведение в близост. За тази цел сегашното местоположение на сдружението е изключително подходящо. Имотът от 66 кв.м. обаче трябва да бъде предоставен за ползване на Община Бургас от Областна управа, тъй като е държавна собсвеност.

Средствата за дейсността на Центъра, в това число и работните заплати на персонала, ще бъдат осигурени съгласно Закона за държавния бюджет за 2016 г., по критерии, определени с Решение на Министерски съвет.

Предложението предстои да бъде гласувано на сесията на Общински съвет в края на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама