Жители на села за заличаване искат среща с енергийния министър

09:56, 11 юли 15 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на радневските села Трояново и Бели бряг, които трябва да бъдат заличени, заради разработване на въглищните залежи там, искат среща с енергийния министър Теменужка Петкова. Това съобщи старозагорският депутат от Коалиция „БСП лява България” Георги Гьоков. По време на парламентарния контрол вчера той е критикувал енергийния министър заради водената от правителството политика в сектора.

„С постановление на Министерски съвет (МС) от 1980 г. за развитие на въгледобива и решаване на някои проблеми в тогавашния енергиен комплекс „Марица-изток” 7 села са обявени за изселване. Пет от тях са вече изселени или спокойно може да се каже, че са изчезнали от картата на България”, обясни Гьоков. Според друго решение на МС  от 2005  е предоставена концесия за добив на въглища за срок от 35 г. на „Мини- Марица изток”. Пред жителите на двете села представители на държавата и мините са обяснили, че хората ще бъдат изселени през 2018 г., после са казали, че това ще стане през 2022 г. или 2025 г., без да се обясни точно кога и как.

„Многогодишното съжителство на хората с дейността мините е направило живота им труден заради прахта, шума на машините и безсънните нощи. В Трояново и Бели Бряг може да се снима филм на ужасите. В същото време мините доброволно изкупуват частни имоти в тези села и така едно търговско дружество със 100 % държавно участие изкупува частните имоти, събаря ги и на практика ги унищожава ”, разказа още Гьоков. По думите му хората там остават с чувството за  несправедливост към тях, не вярват на българските институции и са внесли петиция до Европейския парламент. Той призова енергийния министър да се срещне с жителите на двете села.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама