Съдът в Страсбург настоява да не се рушат, а да се дадат къщи на две ромски семейства в Гърмен

12:46, 11 юли 15 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вчера българското правителство е получило писмо от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което се изискват мерки по отношение на двете семейства от село Марчево, община Гърмен, чиито къщи трябва да бъдат разрушени в понеделник. Това твърди в с вое официално обръщение Българският хелзинкски комитет.

Съдът приканва България да се ангажира и да осигури жилища на хората, преди да се изпълнят мерките по разрушаването. Къщите на семействата са незаконни, като преди 4 години Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Благоевград е издала заповеди постройките да бъдат премахнати. Според Българския хелзинкски комитет причината строителният контрол да изпълнява заповедите си четири години по-късно е общественият натиск на антиромските протести в Гърмен по-рано тази година, тъй като и двете семейства са от ромски произход.

От БХК припомнят, че сред двете семейства има бременна жена и осем деца, две от които с тежки увреждания и съответно 95 и 100 процента инвалидност.

Припомняме, че в късните следобедни часове на 23 май се стигна до масов бой между българи и роми в с. Марчево. Още същия ден в селото се събра масова демонстрация, изразяваща недоволство във връзка с пострадалите българи.

„Никой не бива да бъде оставян бездомен. Въпросът дали една постройка е законна или не е второстепенен, когато тя е единствен покрив над главата ви и когато не сте в материалното положение да се настаните другаде“, заяви Красимир Кънев, председател на БХК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама