Лютви Местан: ДПС няма да откаже разговори за съдебната реформа

14:33, 11 юли 15 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДПС няма да откаже разговори за съдебната реформа, ако искане за такива им бъде отправено. Това заяви председателят на партията Лютви Местан преди Националния съвет на Младежкото ДПС, който се провежда в Пловдив днес, съобщи репортер на Пловдив Topnovini.bg.

Местан заяви, че вече има намеци за срещи с ДПС по въпроса. Лидерът на партията обаче бе категоричен, че е недопустимо същите хора, от които се правят тези намеци, да твърдят в публичното пространство, че ДПС са камъчето в обувката на реформата и основният крепител на статуквото на системата. "Все пак ние сме отворени за диалог", категоричен бе той.

"Съдебната реформа забуксува и е ясно, че не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок", коментира още Местан. "Първо – реформата трябва да е компетентна, и второ – тя трябва да има висок кредит на обществено доверие, а при реформаторите липсват и двете предпоставки."

По думите му РБ вече се превръща в проблем за осъществяването на съдебната реформа заради агресивния тон, с който реформаторите се опитват да я наложат.

"По тази причина е полезно ГЕРБ да промени ролята си в този процес и премиерът Бойко Борисов от подкрепящ реформата да стане основен двигател", препоръча Местан, който не изключи в най-скоро време да се появи и необходимостта от изтегляне на проекта и постигане на съгласие между системните партии, на базата на което съгласие реформата в съдебната система да се осъществи след местните избори.

"Това е синтез на обща политическа воля, защото промени с десен тоталитаризъм не се правят", категоричен бе той.

Лютви Местан коментира и откриването на пречиствателната станция в Момчилград, където рамо до рамо за прерязване лентата на обекта застанаха премиерът Бойко Борисов и кметове от Кърджалийско.

"Диалогът между ДПС и ГЕРБ и премиерът е по остта власт – опозиция и в този диалог не трябва да се търсят други политически знаци за прекрояване на властта и бъдещи коалиции", категоричен бе Местан. Той обаче поясни, че в демократична държава между властта и опозицията не трябва да има непреодолими стени, особено що се отнася да национални интереси.

"Силата на една партия се измерва в доблестта й да признае положителните страни на опозицията", посочи Местан. "Премиерът откликна на няколко наши кметове по важни инфраструктурни проблеми и затова бе важно да бъдат заедно в този момент в Момчилград."

Припомняме, че по този повод самият премиер коментира, че правителството не дели кметовете по партийна принадлежност. "Няма кмет, който да е потърсил помощ и ние да не сме реагирали. Изграждането на пречиствателната станция в Момчилград е поредното доказателство за това."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама