С химна и „Отче наш“ премина ромското шествие в центъра на София (снимки)

14:37, 11 юли 15 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици роми, Евангелските божии църкви и Асоциацията на ромските пастори направиха шествие в центъра на София, предаде репортер на София Topnovini.bg. Мирното шествие е срещу етническото противопоставяне в България.

Шествието тръгна от Националния дворец на културата. То започна с изчитането на молитвата „Отче наш“. Чуваха се скандирания „Бог да пази България“. Ромите пяха и българския химн с една цел - да покажат, че те са равноправни български граждани и че цвета на кожата няма значение.

„Искаме да покажем на българското общество, че ние гражданите на България от ромски произход, смятаме България не за мащеха, а за майка. Болката, която има българския народ от тази несгода на прехода, чисто политически, като ориентиране и всичко, което се случва не ни е безразлично. Ние живеем като граждани и неслучайно показваме, че има някакво сътресение, което е изкуствено създадено. На база на това ние излизаме да кажем гласно, че когато сме обединение като народ без да се разделяме на цвят, на пол и на религия, тогава държавата няма да ни е черна или бяла и тези цветове ще ни дадат тази красота, която я имаме като държава“, каза един от инициаторите на шествието Христо Николов.

Ромите посочват, че в България са едни от най-грамотните спрямо своите събратя в цял свят. По думите им процентът на съотношение е много по-голям като осведомени, информирани и образовани.

„Това обаче е за интеграцията ни спрямо другите страни иначе не мога да кажа, че не искаме още и още. Маргинала все още като процент е много голям и не се усеща осезаемо в българското общество, че има някакъв напредък в тези хора“, каза още Христов.

Според протестиращите, ромите не трябва да се поставят под общ знаменател и да се определят като отделна единица у нас. Те са категорични, че престъпността няма етническа принадлежност, за това и не е нормално всички роми да бъдат спрягани като потенциални престъпници.

Шествието завърши пред сградата на Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама