ДПС готово да преговаря за съдебната реформа

15:05, 11 юли 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДПС е готово да преговаря за съдебната реформа, ако искане за такова им бъде отправено. Това заяви председателят на партията Лютви Местан преди Националния съвет на Младежкото ДПС, който се провежда в Пловдив днес, съобщи репортер на Пловдив Topnovini.bg.

Местан заяви, че вече има намеци за срещи с ДПС по въпроса. Лидерът на партията обаче бе категоричен, че е недопустимо същите хора, от които се правят тези намеци, да твърдят в публичното пространство, че ДПС са камъчето в обувката на реформата и основният крепител на статуквото на системата.

"Все пак ние сме отворени за диалог. Съдебната реформа забуксува и е ясно, че не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок", коментира Местан.

По думите му реформата трябва да е компетентна и трянва да получи висок кредит на обществено доверие, а при реформаторите липсвали и двете предпоставки.Той допълни, че Реформаторският блок вече се превръща в проблем за осъществяването на съдебната реформа заради агресивния тон, с който се опитва да я наложи.

"По тази причина е полезно ГЕРБ да промени ролята си в този процес и премиерът Бойко Борисов от подкрепящ реформата да стане основен двигател", препоръча Местан, който не изключи в най-скоро време да се появи и необходимостта от изтегляне на проекта и постигане на съгласие между системните партии, на базата на което съгласие реформата в съдебната система да се осъществи след местните избори. Според него това е синтез на обща политическа воля, защото промени с десен тоталитаризъм не се правели.

Лютви Местан коментира и откриването на пречиствателната станция в Момчилград, където рамо до рамо за прерязване лентата на обекта застанаха премиерът Бойко Борисов и кметове от Кърджалийско.

"Диалогът между ДПС и ГЕРБ и премиерът е по остта власт – опозиция и в този диалог не трябва да се търсят други политически знаци за прекрояване на властта и бъдещи коалиции", заяви Местан и поясни, че в демократична държава между властта и опозицията не трябва да има непреодолими стени, особено що се отнася да национални интереси.

"Силата на една партия се измерва в доблестта й да признае положителните страни на опозицията. Премиерът откликна на няколко наши кметове по важни инфраструктурни проблеми и затова бе важно да бъдат заедно в този момент в Момчилград", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама