Сръбският премиер беше ударен с камък по главата в Сребреница

15:42, 11 юли 15 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сръбският премиер Александър Вучич бе ударен с камък по главата в края на възпоменателната церемония в босненския град Сребреница, където преди точно 20 години сръбската армия, ръководена от генерал Ратко Младич, избива над 8000 души. Високопоставеният политик беше освиркан през почти цялото време на събитието.

За да предпазят премиера, неговите охранители разтвориха чадър над главата му, но той бързо се отказал от тази защита. Секунди след това няколко камъка го удрят, като са счупили очилата му и са му нанесли леки наранявания. С камъни са били ударени и други членове на делегацията, както и служители на реда.

След този инцидент сръбските политици са напуснали мемориалния комплекс "Поточари" и са се отправили към родината си. Преди това местното население припомни на Вучич негови думи от преди 20 години. Тогава той заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат избити 100 мюсюлмани“.

След като напусна церемонията Вучич обяви в специално обръщение, че група футболни фенове от Сърбия са виновни за ескалацията на напрежение. 

"Когато излязохме от залата, група привърженици на един футболен клуб от Сърбия започнаха организирано да крещят обиди, а когато положих цветето на мемориала, от всички страни започнаха викове", казва още сръбският премиер, като определи запалянковците като "глупаци".

Босна и Херцеговина отбелязва 20 години от геноцида в Сребреница. Над 50 000 души присъстват на церемонията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама