Паметникът, който разсмива софиянци

17:27, 11 юли 15 25 1256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) на светите братя Кирил и Методий предизвиква усмивки върху лицата на жителите и гостите на София. Въпреки че малка част от преминаващите въобще не забелязват съществуването на монумента, все пак се намират и такива, които се вглеждат в изработката и надписа, красящ солунските братя.

Въпросният надпис е на кирилица и според повечето хората, помолени от екипа на София Topnovini.bg да разчетат написаното, на него е изписано недвусмисленото и нелицеприятно „г ъ з т ш а к“.

Екипът ни потърси за коментар хората, които най-често могат да бъдат срещнати в близост до НДК – тийнеджърите, каращи колела и скайтбордове. Едно от момчетата каза, че е виждал и преди паметника, защото често се напива до него.

„Вчера седяхме тук, но въобще не знам какво е това“, каза 14-годишен ученик. Според него някой министър трябва да даде обяснение за написаното и избухна в смях.

„Не съм го виждал досега. Обърнах му внимание, защото ме попитахте“, казва Павел Савов.

По думите му не е съвсем ясно какво точно е създал авторът. Възможно било това да са братята Кирил и Методий, но също така приличали и на кръстоносци. Когато Павел бе помолен да прочете надписа, се разсмя и предположи, че е неволна грешка на скулптора.

Според Ирина, в София има много потресаващи неща от модерното изкуство.

„Този паметник е приемлив, но и аз го виждам за първи път, въпреки че живея в София“, казва тя.

40-годишната Диляна Гулева бе категорична в своето мнение за паметника.

„Не ми допада формата – аз не харесвам абстрактното изкуство. Преди няколко дни го забелязах и ми отне много време да си обясня какво точно представлява този паметник“, посочи тя.

Диляна също не одобри надписът върху светиите. Според нея пластиката е точно толкова хубава, колкото и Паметникът „1300 България“, който отдавна трябвало да бъде премахнат.

„Би могло да се прочете така, за съжаление. Предполагам, че е случайност. Надявам се, че е случайност“, каза 30-годишният Мартин Дамянов.

Две момичета от Габрово също коментираха изработката на пластиката. Според Меги и Вили, и двете на 25 години, монументът е „малко психо“.

„Ако приемем, че имаме някакво непознаване на буквите и всъщност не пише това, което виждаме, пластиката не привлича особено голямо внимание“, каза Валентина, която е на 33 години и живее в София. Не така мисли приятелката ѝ Зорница, според която паметникът не е скучен, но надписът не е адекватен.

Автор на пластиката е Красимир Трендафилов-Ботрен. В интервю преди години Ботрен казва, че тя е посветена на българската книжовност, като изрично уточнява, че това не е паметник или скулптура на Кирил и Методий, а пластичен знак за онова време и събития. Знак е за книжовността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама