Походът „По стъпките на Левски“ потегли от Плевен към Карлово

19:48, 12 юли 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер бе открит 21-ият Национален туристически поход „По стъпките на Левски“, в който ще участват повече от 220 патриоти на различна възраст. Откриването се състоя пред паметника на Васил Левски в Плевен. Походът ще продължи от 13 до 19 юли като на 18 юли участниците ще бъдат посрещнати тържествено в Карлово.

Участниците в похода бяха изпратени с пожелания „На добър път“ от депутата Владислав Николов, зам-областния управител арх. Бойко Балтаков и кмета на Плевен проф.д-р Димитър Стойков. „За мен е чест и съм особено радостен да ви приветствам в началото на 21-ия поход. Изказвам своето уважение към организаторите за тяхната апостолска дейност, за твърдостта и волята, с която работят, за да превърнат тази инициатива в една от най-родолюбивите традиции в нашата съвременност. Приветствам и участниците за смелостта им да тръгнат по стъпките на Апостола, стъпки, донесли свободата на България“. С тези думи се обърна към участниците проф.Стойков. След тържествената част бяха поднесени цветя пред паметника на Левски. Така бе поставено началото на 21-ия поход „По стъпките на Левски“.

Ще припомним, че тази година 110 от походниците са ученици от плевенски училища – Математическа гимназия, ГПЧЕ, СОУ „П. Яворов“, ДФСГ „Интелект“, СОУ „Иван Вазов“, НУИ „Панайот Пипков“.

Осем ще са лъчовете на похода.

Първите са тръгнали още вчера – това е шести лъч с ръководител д-р Галя Цветкова, на 13 юли от 7 часа потеглят втори лъч с Павлин Цонев и Галина Вълчешка. На 14 юли от 9 часа тръгва трети лъч с ръководител Ангелина Маркова, а на 15 юли потеглят първи лъч с Юлия Николова и Валентин Минков, четвърти с Димитър Петров и пети с ръководители Свилен Стойчев и Петранка Кубратова.

Последни на 16 юли тръгват ветерантите от седми лъч, водени от Емил Недков и Цецко Босев, както и осмият ретро лъч на Васил Копчев. Той е с участници от 90-те години на миналия век, някои от които са и създатели на похода.

И тази година за провеждането на похода подкрепа е оказала Община Плевен, отделила 2000 лв. за транспорт на ученици и студенти, 1300 лв. са дарени от Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, както и 1000 лв. от Българския туристически съюз. Средства са заделили и дългогодишни участници, верни на каузата вече 21 години.

И тази година д-р Галя Цветкова „измайстори“ красиви символи на похода – сега са жълти козирки с надпис „Национален поход Плевен – Карлово 2015“. Освен тях символите са и знамето, тениска с лика на Левски и песнопойка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама