Започна археологическото лято в Разград

06:41, 16 юли 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна археологическото лято в археологическия резерват „Абритус”, съобщи ръководителят на екипа Галена Радославова, археолог в Регионалния исторически музей. Тя посочи, че за първи път за археологическо лято в Разград е осигурено държавно финансиране в размер на 12 000 лева.

Средствата ще стигнат за работа на обекта само за месец, а ако общината осигури допълнително финансиране за археологическите проучвания, дейностите ще продължат до средата на септември.

Теренът, определен за работа е сектор 3, разположен близо до Северната крепостна стена. През 2013 година на това място са открити основите на много археологически структури, подредени покрай крепостната стена, датиращи от средата на 5 век, обясни Радославова. Сега се разширява изкопа, като основната задача на археолозите е да се доразкрие плана на тези археологически структури - сгради, построени покрай стената. Целта е те да бъдат консервирани и реставрирани, и съответно адаптирани за туристически посещения.

За тазгодишните археологически проучвания са наети 10 човека, като двама от тях са доброволци. Радославова заяви, че теренът, където ще се провеждат разкопките е сложен, напластяванията са доста високи - близо 4 метра, културният пласт се смъква по 20 см. затова работата ще е бавна и трудна.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама