Ново сдружение на хотелиерите в Несебър повежда битка за устойчиво развитие на туризма

07:33, 16 юли 15 25 920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ново сдружение на хотелиерите на територията на Община Несебър ще се бори за устойчиво развитие на туризма в региона. Учредяване му се състоя вчера в конферентната зала на един от известните несебърски хотели и събра повече от 30 собственици. На него бе избран петчленен управителен съвет с председател хотелиерът Радостин Дачев.

„Клубът на хотелиерите” си поставя амбициозната задача да се пребори с лошите практики на правене на туризъм  на територията на Общината, като условие за предоставяне на по-добър туристически продукт на туристите.

„В много голяма степен нашата организация ще търси решение на проблемите на хотелиерите, обръщайки се към Община Несебър и държавата. Задължително едно от нещата, които ще сложим на първо място, е проблемът с концесиите. Ако морските общини разполагат с концесиите на плажовете, тогава конфликтът на интереси ще бъде сведен до минимум. Постъпленията в община Несебър са предимно от туризъм, като най-съществен дял допринасят хотелиерите. Трябва да има реципрочност и решаването на проблемите на хотелиерите да бъде от първостепенна грижа на Общината. Не е логично хотелиерите да пълнят хазната на Общината, а в същото време тя да не може да реши този проблем”, сподели малко след учредяването на сдружението пред Topnovini.bg неговият председател  Радостин Дачев.

По думите му веднага след въпроса за концесиите на дневен ред идва и промяната в Наредба № 1 на Общината, с която да се въведе работното време на заведенията на нейна територия. „Не може всички собственици на заведения сега да се крият зад институцията, като казват, че именно тя не е им е ограничила работното време, категоричен е Дачев, а по този начин да страдат туристите от тормоза на прекомерния шум от нощните заведения.

Министерството на туризма също трябвало да поработи сериозно върху сега действащата си Наредба, която не отговаря на съвременните нужди и изисквания на туристическия бизнес. „В момента в наредбата са заложени изисквания към квалификацията на кадрите, а в същото време на пазара на труда, добрите служитеи стават все по-малко и по-малко с всяка изминала година. Всичко това трябва да се преосмисли – каква нужда имат хотелиерите, и какво предлага пазара на труда. Трябва да се мисли дългосрочно, да се откриват все повече и повече паралелки в средните професионални училища и университети, обучаващи кадри за туризма. Трябва да се заложи на развитие на дуалното обучение в туризма, така както е в Швейцария, Германия и други държави с добри практики. Това означава - един семестър на учебната скамейка - един семестър практика”, обяснява Дачев.

Според местните хотелиери трябва да се постави и основният въпрос - какъв туристически продукт искаме да развиваме на територията на Община Несебър. Защото към този момент липсва общинска средносрочна и дългосрочна стратегия в туризма - къде ще се развива семейният туризъм, къде алкохолният, историческит и т.н. „Трябва да има правила, за да не си пречим един на друг и всеки турист да получава онова, за което е дошъл. Туризмът на територията на Общината досега се развиваше стихийно и без стратегия. Никой не си даваше сметка какъв туристически продукт искаме да развиваме, за да си гарантираме устойчивост в годините“.

Според хотелиерския бранш е недопустимо семейство да излиза сутрин с малките си деца на плажа и да вижда как се търкалят пияни туристи с бутилки на пясъка. Или пък на вечеря да се налага да преминават през бардаци, а от тях да ги приканват жриците на любовта. „Аз не казвам, че всички тези неща не трябва да съществуват, но трябва да бъдат регламентирани. Вижте за пример един Амстердам, който е изключително развит туристически център. Там не пречи да има 37 музея – да отидеш да видиш произведения на Ван Гог и в същото време да има таргет, и за Червените фенери, и за кофи шоповете. Зоните обаче са разделени, както и целевите групи. Какво пречи и тук да се дефинират такива зони. Това би дало спокойствие на туристите, защото в момента е пълен хаос”, каза още Радостин Дачев.

За членовете на „Клубът на хотелиерите” сдружението им съществено се различава от това на „Съюза на собствениците” и всички останали не толкова в целите, колкото в принципите си, заложени в Устава.

Сдружението има претенции да е чист съюз на хотелиерите, за разлика от останалите формирования, в които освен собственици, участват концесионери, ресторантьори и други представителите на туристическия процес.

„Това е много съществена разлика между нас и тях, тъй като смятаме, че по принцип има конфликт на интереси между трите групи и бидейки всички в едно сдружение трудно, да не кажа не възможно, както показва практиката, се разрешават тези конфликти. Пред концесионерите има съвсем различни цели – къси пари, малки инвестиции. В този смисъл те могат да рискуват повече. За хотелиерите е точно обратно, те се нуждаят от устойчив туризъм, защото срокът на откупуване на капиталните вложения е дълъг”.

В това отношение собствениците на хотели дават конкретни примери, като споделят, че в момента на много места могат да се намерят цени за легло в хотел, които да са по-евтини, отколкото тези на един шезлонг. „Така само си гоним туристите и всяка година става по-зле“, категорични са още от хотелиерския бизнес.

Второто съществено различие е това с ресторантьорите. Работното време, при което работели техните заведения и шумът, който се излъчва от тях, бил в много сериозен конфликт с хотелиерите и със самите туристи. Сдружението е категорично, че трябва да бъде осигурено спокойствието на тази част от хората, които са се отдали на семеен туризъм. Съществуват шумопоглъщащи системи, които да гарантират  спокойствие за останалите туристи. Просто трябва някой да си свърши работата, поясняват собствениците на хотели.

„Друга отчетлива разлика между нас и останалите сдружения е в различните организационни механизми, по които ще работи сдружението. Ние изцяло залагаме на мандатния принцип на ръководене. Предвиждаме мандати от една година и най-много един член да повтори два мандата. В другите сдружения можем да видим хора, които векуват, по 10-15 години заемат определени постове. Идеята ни е да ограничим зависимости, външно влияние върху органите на управление и в по-голяма степен да се акумулира енергията от членовете на сдружението”, твърдят хотелиерите.

В този смисъл сдружението ще се бори и за пълна деполитизация. В момента в организацията има два вида членове – едните са активни, а другите асоциирани. Асоциираният член притежава същите квалификации, но с разликата, че има политическа характеристика, като общински съветник или партиен активен функционер. Самите те могат да участват изключително дейно в самото сдружение, но са без право да бъдат избирани в органите на управление. По този начин ще се гарантира в по висока степен съблюдаването на етични норми на поведение и нравствена хигиена в отношенията между всички. Това е още една гаранция, че сдружението ще работи единствено в полза на неговите членове.

"Неразбираемо е за мен как едно професионално сдружение може да се ръководи от политически представени фигури и как ще се гарантира границата между политическите интереси на членовете в ръководството и професионалните интереси на останалите членове в сдружението“, задава реторичен въпрос Радостин Дачев.

Новото сдружение изцяло ще се води и от принципите на пряката демокрация, за сметка на представителната, която съществува в другите сдружения. Идеята е всеки да представлява себе си, да се създаде широка дискусия и всеки да участва пряко в решенията на определен проблем.  Затова се предвижда членовете на сдружението да се събират един път месечно и заедно да търсят решенията. Ролята на УС се състои да организира и ръководи дискусиите, като в последствие да изпълнява решенията.

Въпреки че имат съществени различия в принципите с останалите сдружения, от „Клубът на хотелиерите” не изключват в никакъв случай опции за съвместна работа с тях. „Заедно можем да водим общи кампании и да постигаме общи цели и всичко това за един по-устойчив туризъм“, казват от новата хотелиерска организация.

Те споделиха, че на този етап не е обсъждано членството им в национално представени браншови асоциации. Но ако трябва да го направят ще изберат такова, което е най-близко до техните принципи. „Но всяко нещо с времето си“, е твърдо убеден председателят на новородената организация.

В края на събранието представителите на сдужението "Клубът на хотелиерите" без всякакво съмнение споделиха, че вратата им стои отворена за всеки хотелиер и човек, който има чисти помисли за по-доброто бъдеще на туризма в страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама