Културните развлечения на трудещите се през 1967 г. представят в музея в Русе

08:21, 16 юли 15 / Култура 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новата книга на проф. д-р Николай Ненов и д-р Диляна Иванова - „Албумът на КОХУ. 1967“ ще бъде представена на днешния 16 юли от 18 ч. в зала „Княз Александър I” на Регионален исторически музей – Русе.

Книгата представя публичния градски живот от времето на социализма и начините на организация на забавления и тържества, наричани тогава „мероприятия“. Албумът на русенското предприятие „Културен отдих и художествена украса“ от 1967 г. е документ, който присъства фототипно в изданието и е основа за визуално-антропологичен прочит на миналото.

Градско предприятие „Културен отдих и художествена украса“ в Русе е основано през 1960 г., за да организира почивките, културните развлечения и увеселения на трудещите се.

КОХУ се грижи за увеселителните съоръжения в Младежкия парк, плажовете и плаващия басейн, организира екскурзии в страната, забави, ревюта, изработва плакати, портрети на партийни и държавни лидери, лозунги, отговаря за художественото оформление на площади и улици по време на тържества – манифестации.

Важен момент в албума е провеждането на Деветия градски карнавал от 1967 г., тъй като за пръв път в организацията му са приложени нови подходи, които го превръщат в особено успешен и в следващите издания. Така Карнавалът остава трайно разпознаваем в градската памет. Разказът, който разгръща албумът на КОХУ, представя цялостен модел на „правилните форми” на забавление, поведение и стандарт на живот. Той описва пропагандните дейности на управляващите, които целят овладяване на празничността и всекидневието.

Проф. д-р Николай Ненов е директор на Регионален исторически музей – Русе. Като музеен специалист и етнолог той от години изследва формите на общуване с културното наследство и работи по демитологизирането на стереотипи във възприемането на историята. Проф. д-р Ненов представя историята на градското предприятие, процесите и динамиката на епохата, причините, довели до появата му, както и ролята на фоторазказа като пропаганда на социалистическия начин на живот.

Д-р Диляна Иванова работи в Американския научен център в София, живее и работи в Чикаго. Д-р Д. Иванова има съществен принос в анализа на визуалните образи от албума на КОХУ, като разкрива формите на социалистическата празничност.

Представянето на настоящия албум пред публика е част от процеса на проучване и споделяне на знанието за общото ни минало. Албумът на КОХУ е свидетелство, което съдържа в себе си „духа на епохата“, но в същото време е инструмент за разбиране на миналото – онова минало, което днес ни прави такива, каквито сме, споделиха от Регионален исторически музей - Русе.

Въведението на книгата е на проф. Иван Еленков, културолог в Софийския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама