Проекти за 50 млн. лв. очаква да спечели Община Белене

08:28, 16 юли 15 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„През текущата 2015 година се очаква спечелените проекти да са на рекордна стойност -  около 50 млн. лева. Това нарежда Община Белене сред водещите в страната за програмен период 2007 – 2013 г.”. Това е казал кметът Момчил Спасов на проведеното вчера публично обсъждане на Бюджет 2014 на Община Белене, информира пресаташето на местната управа Ралица Господинова. Кметът е посочил, че вече се приемат предложения за Бюджет 2016 година и е поканил всеки жител на общината да подаде своите идеи в общинската администрация.

Относно публичното обсъждане на Бюджет 2014 кметът Спасов е коментирал, че това е бил най-големият бюджет на Община Белене до сега, с най-много инвестиции и капиталови разходи, с най-много усвоени проекти и реализирани дейности в полза на хората в общината.

Бюджет 2014 е на стойност 7 324 347 лева. Кметът е пояснил, че по проекти са привлечени допълнително над 15 млн. лева през годината – за канализация, водопровод, улици, спортни обекти, здравни заведения, читалища и др.

Към края на 2014 година Общината е приключила с по-малко неплатени задължения в сравнение с 2013 и 2012 години. Най-големият собствен приход си остава такса битови отпадъци – 629 хил. лв., които се използват целево за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на улици и поддържане на депата за твърди битови отпадъци.

Таксите, които се събират са разходоориентирани – т.е. приходите от услугите, които предоставя общинска администрация не надвишават разходите за тяхното предоставяне.

Приходите от данък върху превозните средства са 143 хил. лв., а всички данъчни приходи – 464 хил. лв., което не е достатъчно за асфалтиране дори на една улица. Само основният ремонт на входната артерия би струвал около 2 млн. лв., ул. „Ф. Дечев” – над 1 млн., ул. „Ал. Стаболийски” в участъка от административната сграда на НЕК до ул. „Г. С. Раковски” – над 300 хил. лв. Общината финасира допълнително от собствени приходи и републиканска субсидия детските градини, детска млечна кухня, болницата, спортните клубове, читалищата, пенсионерските клубове, клуба на хората с увреждания, улично осветление и т.н.

Публичното обсъждане на годишния отчет за касовото изпълнение на бюджета на Община Белене към 31.12.2014 година се е състоял в зала 26 на общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама