Гърция прие мерките за икономии

08:31, 16 юли 15 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази нощ парламентът на Гърция одобри пакети от мерки за икономии, поискани от международните кредитори. Приетите текстове са съгласувани с Еврогрупата като предварително условие за започване на преговори за трета кредитна програма за южната ни съседка. Помощтъ ще бъде в размер на 86 милиарда евро за период от три години. 

Промените засягат данъчното законодателство и пенсионното осигуряване, като се повишава данък добавена стойност и се ограничава практиката на предсрочно пенсиониране.

Законът бе приет с 229 гласа "за", 64 "против" и 6 въздържали се. 32 от 149-те депутати от СИРИЗА също гласуваха "против" - сред тях бяха бившият вече финансов министър Янис Варуфакис и министърът на енергетиката.  

Преди гласуването премиерът Ципрас призова с парламента да приеме закона, но подчерта, че той няма да е от полза за гръцката икономика.

Предстои планът  да бъде одобрен и от парламентите на Германия и Финландия. За днес е насрочена телефонна конференция на Еврогрупата за южната ни съседка. 

Очаква се днес по-късно в правителството да бъдат обявени ключови промени. 

Ожесточени сблъсъци избухнаха снощи между протестиращи срещу мерките за икономии и полицията. Около 12 000 души се събраха на площад "Синтагма" докато парламентът обсъждаше подписаното в понеделник споразумение между Гърция и нейните кредитори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама