30 самотно живеещи от Горна Оряховица от днес получават топъл обяд

08:59, 16 юли 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
30 самотно живеещи и хора с ниски доходи от Горна Оряховица от днес до края на септември ще получават топъл обяд в рамките на проект „Осигуряване на топъл обяд в община горна Оряховица”, съобщиха от кметската администрация в железничарския град.

Проектът се финансира по Оперативна програма за храни и/ или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се в България.

Критерият за подбор на потребителите бе размерът на тяхната пенсия за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, социални и наследствени пенсии.

За тази цел със заповед на Кмета на Общината бе сформирана комисия, която разгледа заявленията и изготви списък на най-нуждаещите се. Храноденът е в размер на 2, 30 лв., като в него влизат супа, основно ястие и хляб.

Общият размер на проекта, който продължава до края на септември, е 6 303 лв. В първия ден от предоставянето на услугата, потребителите получиха таратор, мусака и хляб.

Храната ще бъде приготвяна и получавана всеки работен ден в Домашния социален патронаж. Освен храната, проектът предвижда потребителите да бъдат консултирани и от социален работник.

Той ще им разяснява ползването на други социални, административни общински услуги, при необходимост ще им оказва съдействие за предоставяне на здравни услуги.

На хората, получаващи инвалидни пенсии, ще бъде предложено да ползват Дневния център за възрастни с увреждания в Горна Оряховица. 

„Продължаваме да работим както и до сега в подкрепа на хората в неравностойно положение от Общината.

Използваме всички възможности, за да ги подпомагаме и да бъдем до тях при нужда”, каза кметът инж. Добромир Добрев, който заедно със заместник-кмета Йорданка Кушева присъстваха на откриването на трапезарията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама