Христо Иванов: „Иванов срещу Цацаров“ е подмяна на реалните теми

10:01, 16 юли 15 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Противопостяването Иванов срещу Цацаров е абсолютна подмяна на реалните теми, каза министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за БНР. 

По думите му гражданите имат своето място в тези процеси и това никога не бива да бъде забравяно, но ако хората, занимаващи се със съдебната реформа си вършат работата добре и дават ясни сигнали какво се случва, хората няма да излизат на улицата и да протестират. 

Иванов отказа да дава повече „коментари от кухнята“ по въпроса с отношенията му с главния прокурор Сотир Цацаров.

Правосъдният министър коментира и вчерашния устен доклад на Брюксел по механизма за наблюдение и посочи, че  разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата. 

По думите на Иванов дотук се оказва, че правителството си е свършило работата и е  предложило необходимата реорганизация на ВСС и на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния възел на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това.

„Оттук нататък наличието на политическа воля за реформи в България  ще се съди не по това какво прави правителството, а по действията на парламента“, каза Иванов. „В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. От тази гледна точка ние също трябва да очакваме подобно отношение в българския парламент на тая тема.“

Министърът на правосъдието похвали ВСС, въпреки че преди дни беше остро нападан от колегите си от съвета. Повод за похвалата беше приетите вчера от Комисията по натовареността критерии за прекрояване на съдебната карта, засягащи равномерното разпределение на районните съдилища и на магистратите в тях. Именно промените в тези съдилища и в районните прокуратури ще са първата стъпка в реалната съдебна реформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама