Цацаров и Иванов заедно: Да заровим томахавките (обновена в 11.18 ч.)

10:19, 16 юли 15 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Да свалим томахавките и да вдигнем химикалките", призоваха главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов. "Да се опитаме да успокоим нещата", допълни министърът и заяви: "Тъй като имам само химикалка, мога да я вдигна". А Цацаров обясни за томахавката: "Аз само си я нося".

Двамата дадоха общо изявление преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод за изказването им бяха двата протеста, които се проведоха пред сградата и напрежението между политици, граждани и институции относно съдебната реформа.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов призова всеки да направи крачка назад, за да не се блокира реформата.

Иванов поиска и извинение от ВСС за думите му, че Съветът е "трансмисия на търговия с дела". "Тази ескалация не е полезна и това, което помолих през медиите, за кредит на доверие. Имам една принципна молба - да опитаме да успокоим тона. Моля за извинение за всичко, за което съм ви засегнал персонално. Утре имаме среща с г-н Цацаров, за да обсъдим конкретните стъпки. Нека да се фокусираме върху работата", каза правосъдният министър, а ВСС прие извинението.

"Хората искат съдебната реформа, естествено е да не знаят точно какво", каза по-рано Иванов. А Цацаров го допълни: "Те искат справедлив и бърз процес".

Двамата призоваха за техническо изчистване на проектопромените в Конституцията и Закона за съдебната власт и се обединиха около редакционни поправки между първо и второ четене в Народното събрание. Според Цацаров не трябва да всичко да се зачерква и да се започва отначало: "Решим ли, че започваме отначало, значи зачеркваме всичко, дърпаме ръчната спирчка и всичко спира".

“Сам по себе си проектът за Конституцията трябва да се случи, но има текстове, които са тотална недосмислица”, смята той. Според него поправките, които официално са внесени от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и други депутати, са писани от “консултант”. Главният прокурор заяви, че не подкрепя искането на ДПС приемането на съдебната реформа да бъде оставена за след местните избори.

“Нетърпението е огромно, тази стъпка, която парламентът предстои да направи, е само първата стъпка. И има още много да се свърши”, каза от своя страна и министърът на правосъдието Христо Иванов. "Надявам се на едно успокояване и премахване на тази ескалация на напрежение”, заяви още той.

"Срещата с президента Росен Плевнелиев бе регулярна и единствената тема бе начинът, по който съдебната реформа трябва да продължи", коментира още главният прокурор.

И даде своята рецепта: “Максимум прагматизъм, нула популизъм и това касае сградата на Народното събрание. Професионализъм - експерти законопроекти, а не такива, писани на коляно или резултат от грантове, дадени преди 2-3 години. Виждам действията в три писти, които трябва да вървят паралелно - Конституцията и Закона за съдебната власт, процесуалните закони, антитерористично законодателство. Четвърото е консенсус.”

“Нито една от трите писти не зависи от другата и могат да се правят паралелно”, каза той.

“Аз така съм настроен, така разсъждавам, няма да подам оставката, защото този, онзи или друг ми я иска”, отсече главният прокурор.

Той посочи още, че не може целият провал на борбата с корупцията да се прехвърли на него и обясни, че МВР и ДАНС също имат вина. “Отговорността ни е обща”, отсече Цацаров.

От днешното заседание стана ясно още, че в понеделник министърът и ВСС ще обсъдят устния доклад на ЕК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама