Менда Стоянова защити предложените за подуправители на БНБ

10:43, 16 юли 15 / Политика 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на бюджетната парламентарна комисия и народен представител от парламентарната група на ГЕРБ Менда Стоянова защити новите-стари подуправители на централната банка - Калин Христо и Димитър Костов. Новоизбраният шеф на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев предложи те да бъдат преизбрани на досега замените си постове като подуправители на националната банка.

Недоволството заради предложението на Радев предимно се чува от редиците на коалиционния партньор на ГЕРБ – Реформаторския блок. Според реформаторите Христов и Костов също носят отговорност за фалита на КТБ и не трябва да бъдат преизбирани. Предложението на Блока е да бъдат назначени нови лица, които не са замесени по никакъв начин банковата криза от миналата година.

„Когато говорим за оценка на техния професионализъм, нека да видим какво се е случило за техния мандат в техния ресор", призова пред журналисти в парламента Стоянова като отговор на критиките срещу избора на новите-стари подуправители на БНБ.

Тя се обоснова с примери като случилото се във Валутния борд при управлението на Калин Христов.

„Стабилен ли е бордът? Стабилен е. Какво се случва с валутните резерви на България? Увеличават се", питаше и си отговаряше сама Стоянова.

По думите й няма как вината на един подуправител на централната банка да се прехвърля върху другите, които е нямало как да осъществят контрол върху работата на този, който си е затварял очите.

„Много е лесно да се прехвърлят вини отвън", заключи Менда Стоянова.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия заяви, че не разбира критиките на Реформаторския блок по отношение на подуправителите. Според нея не е коректно отново да се поставят етикети, вадейки се само един факт, защото всеки човек преди всичко е професионалист и това е причината да е бил заместник- министър в правителството и на Иван Костов и на Жан Виденов.

Министрите на ГЕРБ са отличници по отношение на изразходването на средствата си и на оптимизиране на разходите си, стана ясно още от думите на Менда Стоянова. Такива министри са енергийният Теменужка Петкова и министърът на земеделието Десислава Танева. В кабинета обаче имало и такива министри, които не умеели добре да пресмятат разходите си и в края на годината щели да искат още пари.

„Военният министър е един от тях", написа още една оценка Стоянова.

„В държавния бюджет заложихме намаляване на разходите за заплати и труд на всички министерства и бюджетни организации с десет процента. Целта беше чрез натиска на бюджета и лева всички министерства да направят съответната реформа, да оптимизират разходите за администрация. Едни министри го правят, други министри не го правят", обясни председателят на бюджетната комисия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама