Розариумът в Добрич е най-големият и богат у нас (снимки)

12:20, 16 юли 15 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във възстановения розариум в градския парк в Добрич има над 4300 цветя. Те са от 37 сорта от основните групи рози – полиантни, чайно-хибридни, влечащи, щамбови или дървовидни, като последните са представени от плачещи и кълбовидни форми в различни цветове.

Те цъфтят в богата гама от цветове – червени, жълти, розови, бели, оранжеви, пъстри. Има розово-жълта, червено-бяла, цветовете на друга са от тъмночервено през розово до бяло. В розариума могат да се видят уханни цветове в оранжево-жълти и лилави краски. Техният общ брой е 4300, като дървовидните са около 20.

Сортовете, които могат да се видят в добричкия розариум са разпространени в Европа, голяма част са много стари, но има и такива, които са по-малко разпространени като Дабъл лайт, който цъфти в червено с кремаво до бяло, както и Абракадабра, който се използва у нас от около десет години.

 Малко са местата, където са събрани толкова много сортове, споделя ландшафтен архитект Ганка Пенева – главен експерт Озеленяване в Община Добрич. Но, толкова богат като добричкия розариум у нас, а и на такава площ над 2 декара.

С него преди няколко години бе възстановен старият розариум в градския парк, който е съществувал след 1954 г. до 1994 година. Това стана възможно в рамките на проекта „Добрич – жива шевица от таланти”, финансиран по ОП „Регионално развитие”. Стойността на изпълнението на дейностите по възстановяването му е 40 000 лв.

Розариумът точно пресъздава планировката на алейната мрежа, такава, каквато е била в средата на миналия век. Използван е архивен план на градската градина от 1950 година. Идеята е била възстановяване и запазване на характера на старата градина и внасяне на нови елементи – перголи, арки при влизане в розариума и шатрата в средата. Идеята е с времето новите елементи постепенно да се покрият от влечащите рози и да оформят уединени и приятни места за отдих.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама