Реформаторите: Опасно и нелогично е Димитър Костов да отговаря за „Банков надзор“

12:21, 16 юли 15 / Политика 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) е най-обезпокоена от кандидатурата на Димитър Костов за втори мандат като подуправител на Българска народна банка (БНБ). Това заяви пред журналисти депутатът от РБ Мартин Димитров, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Костов бе предложен от новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев. Другите предложения на Радев бяха за Калин Христов за управление "Емисионно". Настоящият ръководител на управление "Банково" Димитър Костов се предлага за шеф на най-важния ресор - „Банковия надзор“, а Нина Стоянова да отговаря за „Банково управление“.

„Димитър Костов е министър на Жан Виденов, по време на чийто мандат фалираха огромен брой банки. Точно той да отговаря за надзора на БНБ след фалита на КТБ изглежда нелогично, необосновано и направо опасно“, аргументира се Димитров.

Според реформатора една такава кандидатура има елемент на провокация към РБ и затова той и колегите му ще гласуват категорично „против“ Димитър Костов.

„Костов веднъж вече бе предлаган от Иван Искров и заради категоричната реакция на РБ не се стигна до гласуване в зала. Положителното решение е тази кандидатура да бъде оттеглена и да има друго предложение“, обясни депутатът.

Димитров подчерта, че не казва, че Димитър Костов не трябва да заема постове в държавата. Просто не трябвало да бъдат такива, при които пряко ще отговаря за стабилността на банковата система.

„Спомнете си какво беше 1995-1996 г. и какво беше преди една година с КТБ. Димитър Радев е бил избран точно, защото идва от чужбина има опит и авторитет. Сигурни сме, че не е забъркан с местни лица“, така Мартин Димитров отново похвали новия управител на БНБ и допълни, че това го прави стабилен ръководител на БНБ.

Абсолютно несериозно било да да се взимат хора от екипа на Жан Виденов, които да отговарят пряко за банковата система.

Попитан дали реформаторите не бламират Димитър Радев още през първата седмица на управлението му, като не подкрепят хората, с които иска да работи, народният представител  каза, че и преди се е случвало безспорно авторитетни и качествени хора да правят сериозни грешки.

„Ние се опитваме да предпазим г-н Радев от негова, според нас, сериозна грешка. Когато беше избиран Искров за нов мандат, видях същото упорство и инат. Тогава само ние десните предупредихме за опасността, като гласувахме "против" и "въздържал се“, обясни Димитров.

Относно другата кандидатура на Радев – Калин Христов, Мартин Димитров поясни, че решението на парламентарната група на реформаторите е да не бъдат избирани хора за подуправители, които са били в БНБ по времето на срива в КТБ.

„Моето лично мнение за Калин Христов е положително, но решението на групата е ясно“, оправда се реформаторът.

Във връзка с вчерашната номинация на настоящия омбудсман Константин Пенчев за нов мандат от името на РБ Димитров каза, Пенчев се е справил добре като омбудсман. Определи го като отговорен и компетентен човек.

„В никакъв случай няма да кажа лоши думи за Мая Манолова. РБ следваше да има своя кандидатура и Константин Пенчев заслужава да бъде кандидат за нов мандат“, обясни Димитров и допълни, че най-малкото трябва да има състезание.

„Нека да чуем идеите и предложенията на двамата кандидати и в едно тайно гласуване, което ще бъде безкрайно интересно и непредвидимо, по-добрият да спечели“, завърши Мартин Димитров, народен представител от ПГ на РБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама