Инициатива предлага пет ключови промени за съдебната реформа, прави подписка

12:31, 16 юли 15 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На извънредна пресконференция "Инициатива Правосъдие за всеки", представи своите пет ключови идеи за съдебната реформа, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

По думите на един от лидерите на инициативата Деян Василев, кризата в съдебната система е голям проблем. Той обясни, че около 10% от брутния вътрешен продукт се изземват от корупционни схеми. Той каза, че ако съдебната ни система остане такава съвсем скоро ситуацията у нас ще заприлича на тази в Гърция - с кредити и задлъжнялости. Той посочи, че за разлика от Румъния, където съдебната реформа заработи с ефективни дела и присъди, у нас съдебната система е все още на кота нула. 

"Призоваваме депутатите да действат като такива, а не да държат заложници. Време няма да отлагаме. Магистратите не трябва да се подчиняват на олигархични структури, както в момента са оплетени като свински черва. Искаме магистрати, които да си вършат работата. Искаме по-силни закони", каза още той. 

Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" представи петте основни принципи на реформата, които инициативата смята, че ще гарантират прозрачността на конституционната система. 

Първото предложение е да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори. По този начин функциите и правомощията му ще бъдат ограничени до административно и организационно ръководство на прокуратурата. Ще бъде наложен и общ надзор за точното и еднакво приложение на закона от всички прокурори. 

Други предложения предвиждат намаляване на мандата на главния прокурор от седем години на пет, като се въведе и периодична оценка на длъжността му. 

Предлага се и въвеждане на конституционно ниво на длъжността "заместник главен прокурор" за борба с корупцията. Идеята е той да може да образува и ръководи до съдебни производства, както и обвинителни актове без възлагане от главния прокурор. 

Инициативата предлага и намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 членове и изборът им да е с квалифицирано мнозинство от две трети от общия брой на народните представители. Целта е намаляване на възможностите на политическа намеса в работата на административния и кадрови орган на съдебната власт. 

Последната точка от ключовите идеи е за разделяне на две колегии- съдийска и прокурорска. Според инициативата това ще осигури независимостта на съдиите при решаване на кадрови и административни въпроси. 

"Ще ги предложим тези идеи на всички народни представители като един възможен отиентир в обсъждането на Закона за съдебната власт”, посочи Величков. “Това смея да твърдя е най-обсъжданият закон до момента и смятам, че обществените обсъждания ще доведат до прозрачност и чистота в съдебната ни система. Всякакви опити за отлагане на съдебната реформа, ние окачествяваме като политически игри и безотговорен опит на статуквото. Отлагането на съдебната реформа с 5 месеца е точно обратното на това, което европейските директиви изискват. Надяваме се, че в НС има 160 души, които ще станат двигател на приемането на тази реформа, която е належаща", добави Велислав Величков. 

От инициативата подчертаха, че това не е конституционната реформа на Христо Иванов, на Бойко Борисов, на ГЕРБ или на Реформаторския блок. По думите им това е реформа на гражданите, направена за тях. 

От "Правосъдие за всеки", отбелязаха, че въвеждането на електронно правосъдие ще бъде най-добрата гаранция за бърз, прозрачен и ефективен процес. 

"Ще се опитаме да наложим нашите идеи с постоянен натиск. Провокирахме и разговори с всички парламентарни групи”, заяви Петромир Кънчев и добави, че седем дни след гласуването на промените на първо четене, „Правосъдие за всеки“ ще учреди инициатива, която ще прикани гражданите да дадат своите предложения за промени към Народното събрание.

“Ще започнем събиране на подписка за подкрепата на тези пет ключови идеи”, каза Кънчев. 

Освен това „Правосъдие за всеки“ ще организира национална кампания, обществени обсъджания и национална подписка. 

„Даваме си сметка,че това е един голям залък, но искаме хората да са включени в обсъжданията. Зад нашата гражданска инициатива не стои нито един политик, нито една партия. Ние сме просто граждани, които искаме в обозримо бъдеще да има реформа за по-добра съдебна система", каза Петромир Кънчев. 

По думите му след внасянето на подписката ще очакват в най-кратки срокове Народното събрание да отговори дали ще уважи предложенията и дали ще ги добави към текстовете за обсъждане. Той обясни, че по закон при внасяне на подобна подписка в Народното събрание, отговорът трябва да бъде излъчен до 90 дни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама