Бургазлии ще купуват билети за автобуса чрез мобилно приложение

12:38, 16 юли 15 / Любопитно 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас ще е първият град в страната, в който пътниците ще могат да си купуват билети за автобуса чрез мобилните си устройства. Идеята е на стартиращата компания Tickey, която е разработила мобилно приложение, в което е необходимо всеки пътник да си създаде профил и да въведе данните на дебитната или кредитната си карта, за да може да извърши мобилното разплащане. То се поддържа както от смартфони и таблети, така и от умни часовници и е активно за операционните системи Android и iOS, съобщава capital.bg.

Компанията e в готовност да пусне системата си още този месец в Бургас и благодарение на активния сезон ще може да събере достатъчно информация за използването й. Услугата ще бъде инсталирана в една автобусна линия, която минава през целия град.

"Успяхме да се договорим в тези автобуси да има и безплатен WiFi, за да могат да се възползват от нововъведението и пътниците, които не разполагат с мобилен интернет", казва основателят на фирмата Димитров Димитров. "Целта ни не е да се борим с тези, които не си плащат в градския транспорт, т.нар. гратисчии, а да направим пътуването на потребителите ни по-лесно, интересно и интерактивно", допълва той.

Услугата работи по следния начин. В превозните средства се внедряват малки iBeacon сензори, които засичат качващите се пътници благодарение на функциите им за геолокация и мобилен интернет. Потребителите получават съобщение на мобилните си устройства дали желаят да си купят билет и в няколко лесни стъпки извършват плащането. "Контрольорите в градския транспорт също ще носят в себе си iBeacon устройства и в момента, когато влязат в превозното средство, ще се отчита дата и час на проверката. Пътуващите от своя страна показват билетите си от мобилните устройства, на които също има подробна информация. В случай че батерията им падне, проверяващият може да влезе в системата и да види профила на всеки, който си е заплатил за пътуването.

Пътниците, които използват мобилното приложение, ще могат да проследяват броя на пътуванията си и продължителността им. От статистическите данни ще могат да се възползват и транспортните фирми, анализирайки най-натоварените маршрути и потока от пътници. Общините от своя страна ще получават профилите на потребителите и на базата на събраната информация ще проследяват използването на градския транспорт.

Освен билети потребителите на Tickey ще могат да получават и абонаментни карти. Когато се достигнат и заплатят броят пътувания, отговарящи на месечна карта, всички следващи до края на периода са безплатни. Същото се отнася и за дневните и седмичните абонаментни карти.

Идеята за новото заплащане за пътуване в автобуса дошла у Димитър Димитров преди малко повече от година. Той се сблъскал с често срещан проблем в градския транспорт в София – билети или няма, или пътникът трябва предварително да подготви точна сума пари, за да си купи. "Тогава си помислих, че всъщност всеки носи със себе си постоянно мобилния си телефон, защо тогава той да не се превърне и в средство за купуване на билети", разказва той.

Тази идея спечелва на него и екипа му трето място в предприемаческото състезание StartUP Weekend 2014, където за 54 часа трябва да създадат прототип на продукта. След това се включват и в програмата на стартъп организацията Start It Smart, където доразвиват проекта си. В края на миналата година младата компания Tickey става част от портфолиото на фонда за рискови инвестиции Eleven и получава финансиране в размер общо на 100 хил. евро.

"Хората искат да спестяват време и усилия, а точно това им осигурява системата за мобилни билети за градския транспорт", счита Димитър Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама