14-годишна пловдивчанка забила нож в корема на майка си заради строг режим

13:15, 16 юли 15 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
14-годишно момиче от Пловдив забило нож в корема на майка си, след като тя му наложила по-строг режим за излизане и срещи с приятели. Тийнейджърката била бясна на родителката си и при лют скандал между двете хвърлила нож, който ранил сериозно жената.

Това е един от най-фрапиращите случаи на противообществени прояви, извършени от малолетни и непълнолетни през първата половина на годината, съобщи Петко Василев, зам.-председател на общинската Комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в Пловдив.

Друга тийнейджърка, на 16 години, успяла да измъкне от дома си 4000 евро. Момичето проявило особена "изобретателност", като инсценирало грабеж. Девойката платила на свои 16-годишни приятели да разбият вратата на жилището и да запалят вещи, за да симулират взломна кражба. Отмъкнатите хилядарки тийнейджърката изхарчила по дискотеки и молове.

Непълнолетно момче пък насочило газов пистолет срещу свой връстник и искало да го простреля, защото бил говорил лоши неща за него.

60 престъпления и противообществени прояви са извършени от малолетни и непълнолетни за първото шестмесечие на годината в Пловдив, уточни Василев. В сравнение с 2014 г. те са с 12 повече, което според експерта не е особено притеснително.

Неприятната тенденция е двойното нарастване на броя на потърпевшите от престъпления деца, които от 32 през същиия период на миналата година вече са станали 67 през 2015-а. Най-често малолетни и непълнолетни стават жертва на грабежи, блудства и телесни повреди.

Престъпленията и противообществените прояви, извършени от деца, най-често са кражби и грабежи, както и причиняване на телесни повреди. 21 са осъдените, като двама от тях са с ефективни присъди. 16 деца пък са настанени в специализирани учебни заведения - възпитателни училища и интернати, а 228 се водят на отчет в детските педагогически стаи.

Над 70 процента от извършителите са момчета във възрастовата група 13-15 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама