В 500 секции в страната ще има машинно гласуване

13:34, 16 юли 15 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
500 ще са секциите в страната, в които ще се проведе машинно гласуване. Това стана ясно днес в Плевен по време на разяснителна среща с членове на Централната избирателна комисия – Камелия Нейкова, Румен Цачев и Росица Матева. Те се срещнаха с представители на общинските администрации от областта в зала „Плевен“, за да посочат най-важните моменти  в подготовката и провеждането на местните избори през есента, да отговорят на въпроси.

Кои ще са секциите с машинно гласуване все още не е ясно, намерението на ЦИК е тези секции да бъдат определени на местата, където вече е проведено експерименталното машинно гласуване, за да бъдат улеснени и избирателите, и СИК-овете.

В Плевен бяха показани образци на бюлетините, с които ще се гласува на есен. Специфичното е, че хората, които живеят извън общински център ще гласуват с три бюлетини -  за избор на кмет на кметство, кмет на Община и за общински съветници.

Отново вотът ще бъде отбелязван със син химикал със знаците X или V.  

Имената на кандидатите за съветници няма да са поместени в самата бюлетина, там ще бъдат изписани само партиите и коалициите. Кои са кандидидатите за старейшини всеки избирател може да види в списъци пред избирателните секции и в самата тъмна стаичка. Само в бюлетинта за общински съветници ще има възможност за мажоритарен вот и пренареждне на листата.

От ЦИК обясниха как ще гласуват хората с увреждания, кой има право на глас и всички актуални към момента теми, касаещи местните избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама