Почина доц. Лидия Петкова, един от най-уважаваните лекари във Варна

13:39, 16 юли 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След тежко боледуване почина известният варненски лекар, общественик и политик доц. Лидия Петкова.

Тя беше дългогодишен ръководител на клиниката и катедрата по урология на Медицинския университет във Варна, член на Световното, Европейското и Българското урологични дружества, както и заместник-председател на Българското урологично дружество.

Родена на 22 юни1948 г. във Враца. Завършва гимназия във Варна, а по-късно и медицина във ВМИ – Варна със специалности урология и здравен мениджмънт. Работила е като ординатор в хирургически кабинет на МСЧ - Девня (1975-1979 г.) и ординатор в клиниката по урология на ВМИ - Варна (1979-1981 г.). Избрана е за асистент в клиниката по урология на Катедрата по хирургически болести на ВМИ - Варна през 1981 г. Хабилитирана е като доцент през 1997 г., когато става и ръководител на клиниката.

Автор и съавтор на поредица медицински публикации и учебници. Освен забележителната си лекарска и научна кариера, тя ще бъде запомнена и като успешен здравен мениджър и изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Анна" до 2010 г. Доц. Лидия Петкова беше позната на варненци и като дългогодишен общински съветник от БСП и председател на комисията по здравеопазване.

Нейната активна гражданска позиция и принципното й поведение я превърнаха в безспорен авторитет дори и за най-отявлените й политически опоненти. През октомври 2013 г. тя беше избрана за председател на Градската организация на БСП-Варна, а година по-късно се оттегли от поста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама