Бразилски и карибски ритми в Градската градина в Шумен

13:41, 16 юли 15 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ансамбли от остров Мартиника и от Бразилия ще гостуват на шуменска сцена на 21 юли, съобщават от общинска администрация.

Концертът ще бъде на откритата сцена в Градската градина и ще започне в 18 ч.

Идеята за създаване на групата ANDARILHOS do Sul Group, представяща традицията на Южна Бразилия и бразилската култура, възниква през 2008 г., когато група за фолклорни танци от Университета в Пасо Фундо участва Международен фолклорен фестивал в Калма, Чили. Танцьорите от ANDARILHOS do Sul Group не са професионални изпълнители – всеки от тях има своя професия извън репетиционната зала, но погледът им към изкуството, което творят, е изцяло професионален. Ако все пак от свои участия имат някаква печалба, то тя изцяло се влага в дейността на групата - постановката на нови танци, изработката на нови костюми, техническо оборудване. Днес групата се състои 32-ма души, от които 22-ма танцьори, 5-ма музиканта и 2 певици, които разпространяват и популяризират традицията "Gaúcha" чрез музика и танц.

Първият европеец, стъпил на брега на днешна Мартиника, бил Христофор Колумб през 1502 година. А за втори път на шуменска сцена, в обновен състав и с изцяло нов репертоар, ще стъпят представителите на „Oстровът на цветята” – Ballet Racine Creole. Това райско кътче е разположено в източната част на Карибско море. Красиви заливи, тропически паркове, лунна светлина и морски бриз. Името на групата идва от думата „креол“, която първоначално се отнасяла за човек с европейски произход, роден в Америка. Впоследствие обаче тя придобила най–разнообразни значения. Някои жители на Хаити използват думата „креолски“ като описание на нещо много красиво и висококачествено. „Креолски“ е станала определение и за даден начин на живот и култура, характерни за много карибски острови. Ballet Racine Creole, събрал в себе си културата на Мартиника в цвят, ритъм и емоция, ще зарадва шуменската публика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама