Предстои информационна кампания за новостите в електронната система за таксуване в русенския градски транспорт

13:56, 16 юли 15 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание Общински съвет - Русе прие нова Наредба №14 за  реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на общината. Основното нововъведение е Електронната система за таксуване на пътниците  и системата за  контрол и управление на обществения  транспорт.

По време на дебатите в зала зам.-кметът Наталия Кръстева коментира, че предстои да започне мащабна информационна кампания, която да запознае русенци с новостите, които ще бъдат въведени. По този начин се цели градският транспорт да стане по-привлекателен за пътниците, както и да изчисти неясноти около неприлаганите до този момент методи за таксуване. 

Кръстева обясни, че в дните преди заседанието е проведена среща с юристи от всички политически партии, както и с външния консултат и представители на превозвачите. На срещата са изчистени всички неточности, които са възникнали по време на постоянните общински комисии, и са въведени необходимите корекции в текста на Наредбата. Анастас Георгиев (РЗС), който предварително маркира множество от неточностите, изказа благодарност към всички, взели участие в работата по Наредбата, но уточни, че тя е изцяло нова и радикална стъпка в работата на обществения транспорт. Поради това е много вероятно тя да търпи развитие и корекции в процеса на работа, но е важно да се постави една стабилна основа, с която да се започне.

С внедряване на системата се въвежда електронен билет, който ще важи за пътуване в превозните средства на градския транспорт в рамките на 1 час. Цената на билета за еднократно пътуване, издаден от водача, се запазва. Ще се даде възможност и за лесно прекачване на пътниците между отделните линии на обществения градски транспорт, независимо от оператора. 

Системата е базирана на безконтактни електронни карти. Пътуването ще се отчита от валидатори, разположени в средствата на градския транспорт, които при маркиране ще приспадат цената за едно пътуване. Всички превозни средства на масовия обществен транспорт ще бъдат оборудвани с валидиращи апарати, GPS и GPRS. За улеснение на гражданите ще бъдат инсталирани 10 устройства за зареждане на картите на възлови спирки, 15 броя устройства за зареждане на картите в големи търговски обекти и институции и на 60 устройства за зареждане на картите при търговците на дребно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама