Артисти от девет държави се включват в Панаира на киселото мляко в Разград

15:10, 16 юли 15 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Певци, музиканти и танцьори от САЩ, Бразилия, остров Мартиника, Мексико, Колумбия, Грузия, Сърбия, Турция и Унгария ще имат изяви на сцената на площад „Възраждане” в дните на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти. Дългоочакваният тридневен празник в разгара на лятото започва на 22 юли и ще продължи до 24 юли, съобщи Цветана Бенонова, директор на Дирекция "Култура, спорт и туризъм" в общината.

Заради ремонтните дейности в центъра на града проявите от тазгодишното издание на панаира ще се състоят в градинката пред Разградската филхармония, на площад „Възраждане“ и във възрожденския квартал „Вароша“.

За тридневните празници се очакват официални гости от побратимените градове Орел /Русия/, Шалон-ан-Шампан /Франция/, Армаа /Северна Ирландия/, Сомбатхей /Унгария/, Одунпазаръ/Турция/ и Слобозия /Румъния/. В изложението - базар на художествени изделия ще участват около 100 майстори на художествени занаяти от страната и чужбина.

Официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти ще бъде на 22 юли от 11.30 часа на пл. „Възраждане“ от кмета на Разград Денчо Бояджиев и със специалното участие на Капанския ансамбъл. По време на празника ще бъде връчено и отличието „Почетен гражданин на Разград“ на североирландския политик Робърт Търнър.

Специално внимание тази година ще бъде отделено на децата. В Етнографската къща през трите фестивални дни ще има детска работилница „Чудесиs”, като темата на заниманията ще бъде „Опознай народните занаяти”. Децата ще се забавляват и с игрите на баба и дядо. 

Първият ден по традиция ще има и открита сцена "Ритмите на Лудогорието", на която ще се представят любителски фолклорни групи от региона. Проявата започва в 17.30 часа в градинката пред филхармонията.

Също там, от 19.30 часа ще бъде и атракцията на панаира - конкурсът за избор на Кралица на панаира. Час по-късно е първото дефиле на художествени колективи, което ще тръгне от Разградската филхармония, ще мине по ул. Кирил и Методий” до пл. „Възраждане”. В 21 часа започва ритуалът „Добре дошли, приятели!” и първият концерт на българските и чуждестранни фолклорни художествени колективи.

По традиция през втория ден на панаира ще се проведе и забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор”. То започва от 19 часа на пл. „Възраждане”. От 20.30 часа е дефилето на художествените колективи, а половин час по-късно е вторият концерт на художествените колективи.

Програмата на третия панаирен ден включва конкурс за рисунка на открито „Панаир на киселото мляко”, като домакин на проявата ще бъде къща-музей „Димитър Ненов“. От 19 часа на пл. „Възраждане” е откритата сцена „Танцувай с нас”, където ще се представят клубовете за народни танци, а редом с тях възможност да научат български хора ще имат и жителите и гостите на града.

В 20.30 и в 21 часа са дефилето и концертът на съставите. Панаирът ще бъде закрит с фойерверки и илюминации.

Освен на площада, вечерните концерти ще могат да бъдат наблюдавани в интернет сайта на община Разград - razgrad.bg, и ще бъдат излъчвани пряко и по телевизионния канал на КИС 13-Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама