Частните училища с най-добри резултати във външното оценяване след 7 клас

15:14, 16 юли 15 25 698 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Частните училища в София имат най-голям процент успеваемост на външното оценяване след седми клас, а някои квартални изпреварват по успех „елитни“ школа в центъра на столицата. Това става ясно от публикуваните в Националния портал за отворени данни за София, които са визуализирани под формата на интерактивна карта от НПО Линкс.

Най-висок резултат на външното оценяване след 7 класи са показали децата от Частно основно училище „Св. София“ - 93% успеваемост. С тях от държавните и общински училища се състезава само Софийската математическа гимназия – с 92 процента успеваемост.

Близки до тези проценти са показали седмокласниците от ЧСОУ ЕСПА, ЧСОУ „Българско школо“, ЧСОУ Евростар, Първа частна математическа гимназия и др. Догонва ги и Италианският лицей в Горна Баня с 85 процента.

Средните резултати на училищата са между 50 и 70 процента. Школата в крайните кватртали, но не само там, показват по-ниски резултати. 136 ОУ, което е в центъра на столицата има скромните 30 %.

Сред най-ниските резултати се нареждат три училища в кв. „Христо Ботев“, които имат съответно 26, 29 и 30 %.

Подобни минимални резултати показват други три училища, които са в центъра - по бул. Тодор Александров“ и бул. „Ал. Стамболийски“ - 113 СОУ има 27 процента успеаемост, 147 ОУ – 29%, а 136 ОУ – 30 %.

Сред кварталните, където децата показват повече знания от връстиниците си в центъра са 143 ОУ в кв. „Хаджи Димитър“ - 74 процента, 125 СОУ в кв. „Младост“ - 76%, 2СОУ в „Красно село“ - 72% идр.

От сдружение НПО Линкс уточняват, че визуализацията може да бъде много полезна както за софиянци, които да се ориентират какво училище да изберат за децата си на базата на местоположение и успеваемост, така и на администрацията, за да взима информирани решения са насочването на ресурси към общинските училища. Визуализацията позволява да се прави преглед на резултатите по различни предмети, а също и в зависимост от финансирането - държавно, общинско, частно.

Те обобщават, че данните могат да се анализират по различни начини, но първоначланият преглед показва, че 3/4 от софийските училища се справят добре и много добре. Другата интересна находка, според тях е, че има училища в различни квартали на столицата, които показват много добри резултати и не са сред "обичайните заподозрени".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама