След мащабния ремонт на Северния парк езерото ще бъде дадено на частници (снимки)

15:15, 16 юли 15 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До месец ще приключи мащабната реконструкция на Северния парк, която продължава близо две години. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Фандъкова заяви, че до август всички строители ще излязат от изцяло обновения парк. По думите ѝ през тези две години са били облагородени близо 30 декара от площта му, а 20 декара от прилежащата му гора са били изцяло почистени.

Видеонаблюдението ще е готово до 20 дни

“До месец ще бъде поставено и видеонаблюдение. В момента се прави процедурата за избор на изпълнител, така че ще има както 20 стационарни, така и четири мобилни камери, за да може да бъде и охранявано всичко, което се прави. Осветлението на парка вече е готово“, посочи тя.

Езерото ще бъде отдадено под наем на частници

Най-тежък е бил ремонтът на езерото, което от 30 години не функционира, посочи районният кмет Димитър Димов.

„Езерото в момента го тестваме и август месец трябва да е пълно. Сега правим проби на системата. Специално поставихме и парапети, въпреки че ги нямаше в проекта, но ги поставихме, за да е безопасно за децата. Имаме и идея в него да се пуснат водни колела и лодки“, каза той.

Атракционите обаче няма да се стопанисват от общината. След като напълно готово, то ще бъде отдадено под наем на частна фирма, която ще бъде избрана с конкурс. Въпреки инвестиция от 2,3 млн.лв. общината нямало как да стопанисва атракционите в парка.

В парка вече има и жива охрана

С реконструкцията са били направени две нови детски площадки и фитнес на открито. Алеи, големи площи с цветя, които се поддържат от модерна система с капково напояване, нови пейки и кошчета за боклук. В парка вече има и жива охрана, която следи за реда денонощно.

Йорданка Фандъкова посочи, че съвсем скоро ще започне и следващият етап от облагородяването на Борисовата градина, където ще бъдат поставени две тоалетни, ще бъдат реновирани няколко алеи. Предстои и цялостна реконструкция на Западния парк, но кметът не уточни кога ще започне тя. Междувременно от общината подготвят и план за изграждане на Източен парк, като преди той да бъде приет ще мине на редица обществени обсъждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама