Няма виновни за трагедията в мина "Ораново"

16:05, 16 юли 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две години от трагедията в мина „Ораново“. Две години търсене на виновен за угасването на четири невинни живота. И то без резултат.

Само преди дни Окръжната прокуратура в Благоевград прекрати разследването за смъртта на Николай Михайлов, Асен Стойнев, Христо Младенов и Иван Лазаров. Мотивът бе, че не е налице доказано престъпление.

Според експертизата, инцидентът е бил вследствие на случайно и непредсказуемо явление. Под този термин се има предвид свлачището, което затрупа четиримата въглекопачи на 16 юли 2013 година.

Още тогава прокуратурата в областния център на Пиринско образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, но без резултат. Трагедията не е била причинена от човешко действие или бездействие.

Министърът на икономиката от кабинета „Орешарски“ Драгомир Стойнев обаче открои няколко големи нарушения в рудника. Едното е, че в галерия 64 трябвало да се влезе на 1 август 2013 година, а миньорите са работили там месец по-рано. Освен това собственикът на мината не е изплащал концесионни възнаграждения година и половина преди това.

Инспекторите от Главната инспекция по труда пък откриха 124 нарушения на правилата за безопасност на труда.

Трагедията:

Датата е 16 юли 2013. В 9.30 часа кална маса се свлича и затрупва четирима миньори – Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров и Николай Младенов. Минути по-късно линейки хвърчат към рудник „Ораново“. За минути пространството пред портала се изпълва с близки и роднини на миньорите. В очакване на информация за своите близки те стояха там през целия ден. Няколко часа по-късно бяха намерени телата на двама от тях – Асен Стойнев и Николай Михайлов. Друг въглекопач – Бойко Ружински бе обгазен и бе настанен в болницата в Благоевград. След като бе освободен от лечебното заведение той се върна в рудника.

Издирването на другите двама продължи 18 дни – до 2 август. Колегите на починалите неспирно търсеха своите приятели и ги намериха на 3 метра преди края на галерията. На няколко места имаха и препятствия – течове на кал и вода и големи скали, които трябваше да се разрушат. По средата на спасителната операция се наложи да бъде прокопана обходна галерия, която стигна до Николай и Иван рано сутринта на 2 август.

В 9.45 часа на същия ден управителят на мината Валери Манов обяви трагичната новина. Той обаче не подаде оставка, въпреки инцидентите, които се случиха за последните години там. За шест години в „Ораново“ загинаха 9 миньори. На 1 август почина и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама