Природозащитници атакуват в съда документ на РИОСВ за пловдивската Зоологическа градина

16:21, 16 юли 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Зоологическата градина в Пловдив се строи само въз основа на лаконично съгласувателно писмо от РИОСВ - Пловдив. То не представлява задължителното по закон решение за преценка на необходимостта от оценка въздействието върху околната среда (ОВОС) и в него не е упоменато кога същото влиза в сила." Това съобщиха за Пловдив Topnovini.bg от Сдружение "Граждански контрол - защита на животните".

Природозащитниците алармират, че въпросното съгласувателно писмо е налично единствено в архивен файл без име на интернет страницата на РИОСВ - Пловдив, и по този начин, вместо да информира обществеността за развитието на този важен за града проект, екологичната инспекция се опитва да прикрие незаконосъобразните си действия. Затова от сдружението атакуват пред Административния съд в Пловдив съгласувателното писмо и настояват за преустановяване на строежа.

Припомняме, че екозащитниците протестираха на 8 юли срещу строежа на зоологическата градина, а част от участниците в протеста - граждани и представители на неправителствени организации, присъстваха на сесията на Общинския съвет, която се проведе на следващия ден. Те разясниха на общинските съветници за подадените жалби и сигнали срещу строителството до Административния съд в Пловдив и РДНСК и предложиха три алтернативни места за изграждане на кът за диви животни.

Общинските терени, които се намират в различни квартали на града, са празни и на тях може да се строи, без да е необходимо се изсичат дървета в близост до защитени територии, които са предмет на опазване от българското и европейското законодателство, твърдят природозащитниците. Те предложиха пред общинските съветници вместо зоопарк да се създаде спасителен център за диви животни по успешния модел, разработен в Стара Загора от "Зелени Балкани".

Екоактивистите припомнят, че кметът Иван Тотев на няколкопъти обявява, че има разрешение за строеж, което не бе оповестено пред обществеността и гражданите. Затова то бе обжалвано няколко пъти "на сляпо". След като месец по-късно такова наистина бе издадено, сдружение "Граждански контрол - защита на животните" го обжалва пред РДНСК и впоследствие заедно с други две неправителствени организации подаде сигнал с искане за спиране на строителството на Зоопарка.

"Очакваме реакцията на дирекцията и резултат от нейните действия. Налице са всички законни основания за спиране на строежа, остава само контролните органи да действат така, както законът им повелява. В противен случай ще продължим с гражданския натиск и ще настояваме по всички позволени начини институциите в Пловдив да спазват екологичните и градоустройствени правила", категорични са природозащитниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама