ВСС отказа да даде подробности около сигнали срещу Делян Пеевски

16:29, 16 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) е отказал да отговори на въпроси на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" относно сигнали срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, става ясно от публикация на изданието на база на официален отговор от председателят на комисията по "Професионална квалификация, информационни технологии и статистика" Румен Георгиев.

От ВСС мълчат колко прокурори са участвали в случайното разпределение на медийно известните сигнали срещу неуспелия председател на ДАНС, срещу активисти на "Протестна мрежа", срещу министъра на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски" и делото срещу Христо Бисеров. Всичките те са разпределени на прокурор Боряна Бецова от Софийска градска прокуратура (СГП). Именно за нея посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан попита дали е "гнила ябълка".

От Съвета не казват и дали Бецова е поела проверката срещу министър Иван Данов от друг прокурор какви са причините да бъде избрана точно тя? "Имало ли е случайно разпределение или Бецова е била посочена служебно. От кого?", питат още от "Биволъ". Сред останалите въпроси, които са останали без отговор, са "Колко прокурора от СГП имат разпределени дела, засягащи лица на висши властови позиции: депутати, министри, шефове на агенции за последните 3 години?" и "С какъв софтуер се разпределят прокурорите в СГП?". Георгиев е отказал да публикува и протоколите от посочените разпределения в СГП.

Единственият отговор, който дават от ВСС, е, че "проверка на СГП по заповед на Апелативна прокуратура не е установила нарушения при използване на случайното разпределение на преписки и дела, включително тези разпределени на прокурор Боряна Бецова".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама