Менда Стоянова скастри военния министър

16:42, 16 юли 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова упрекна военния министър Николай Ненчев, че не провежда необходимите реформи във ведомството си.

Пред журналисти в парламента по-рано днес Стоянова похвали министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева, че ас отличници по отношение на изразходването на средствата си и на оптимизиране на разходите си. По думите й в кабинета обаче имало и такива министри, които не умеели добре да пресмятат разходите си и в края на годината щели да искат още пари.

„Военният министър е един от тях", написа още една оценка Стоянова.

Тя припомни, че в бюджета за тази година е заложено намаляване на разходите за заплати и труд на всички министерство и бюджетни организации с 10 процента.

„ Целта беше чрез натиска на бюджета и лева всички министерства да направят съответната реформа, да оптимизират разходите за администрация. Едни министри го правят, други министри не го правят", обясни още председателят на бюджетната комисия.

„Няма да се съглася с думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, че военният министър не прави реформа за намаляване на разходите в администрацията“, отговори задочно от авиобазата в Крумово по-късно Ненчев, цитиран от БНР.

До момента сме съкратили 382-ма души в Министерство на отбраната, след въвеждане на общия устройствен правилник, каза той.  Общо в администрацията на ведомството работели около 900 служители., а отделно ВМА е успяла да спести 17 милиона лева. 

Николай Ненчев е получил „обнадеждаващ“ доклад от Финансовото министерство, според който Министерство на отбраната се справя добре. 

На въпрос може ли още да се намали щата, военният министър каза, че това е много трудно, тъй като във ведомството има структури със специални задачи и мисии и съкращенията биха застрашили дори националната сигурност. 

Николай Ненчев се надява в бюджета на министерството за 2016 г. да залегнат договорените на КСНС 1, 35 млрд.лв., с които да продължат програмите за модернизация на въоръжените сили. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама