Новите кошчета за боклук разлютиха варненските гларуси (снимки и видео)

16:44, 16 юли 15 / Любопитно 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Естествена и безплатна атракция за туристите станаха варненските гларуси. Любимото място на симпатичните, но и твърде нахални птици е площад "Независимост”, точно в градинката пред Съдебната палата. Новите кошчета в центъра, които затрудняват грабливите птици да стигат до боклуците и да ги разпиляват навред, направиха още по-ожесточена и зрелищна битката им за храна.

Гларусите не остават незабелязани от преминаващите туристи. Някои си правят снимки за спомен, а други ги хранят. Примамени от вкусните хапки, които им хвърлят, чайките предизвикват истинска какафония в центъра на града. Така например семейство чужденци сподели обяда си с цяло ято гларуси, видя репортер на Topnovini.bg. Възхитени от множеството грачещи пернати, домочадието нахрани с удоволствие лакомите птици. Бащата късаше парченца от сандвича си и ги хвърляше. Детето му нетърпеливо очакваше останките от обяда, за да може и то да нахрани гларусите.

Винаги се намира някой, който да им хвърля по нещо и се насъбират десетки птици. Крясъците им не правят впечатление на местните минувачи. Естетически проблем за хората не създават и множеството птичи изпражнения по новоположения черен мрамор пред Съдебната палата.

Според орнитолозите обаче начинът, по който се хранят птиците във Варна, е проблем.

"Навсякъде по крайбрежията на Европа хората хранят чайките на определени за това места. Гларусите са зависими от отпадъците, които човек генерира.  Стратегията на пернатите, за да си набавят храна, е да атакуват други по-едри птици, примерно пеликаните. Първоначалният стрес, който му оказва гларусът,  кара пеликана да изплюе рибата, която се намира в стомаха му. Съвсем идентично е и с хората. Чайките ги разпознават като конкуренция за храна, която смятат, че е тяхна. Атакувайки, очакват хората да хвърлят залъка си.  Гларусите и хората нямат общи заболявания, този вид птици са естествени санитари в природата и имат полезна функция за биоразнообразието, пресичайки разпространяването на зарази”, обясни пред Topnovini.bg Ивайло Иванов, председател на Дружеството за защита на птиците във Варна.

Той добавя още, че гларусите не могат да навредят на хората, а точно обратното.  „Пернатите са принудени да се нагаждат заради масовото строителство.  Заради интензивното строителство в централната част на града имаше период, когато популацията на чайките намаля.  За щастие птиците се преориентираха и започнаха да гнездят на покривите на многоетажните сгради.  На практика в момента може да се каже, че популацията им е равномерно разпределена във Варна. Преди около 20 години концентрацията на морските пернати създания бе в централната част на града.”

Орнитологът обяснява крясъците на гларусите в малките часове на денонощието с това, че когато малко птиче напусне гнездото за първи полет, останалите гларуси създават суматоха, за да му осигурят по-голям комфорт и да не го атакуват други птици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама