Мариана Бояджиева: БСП настоява жените да се пенсионират по-рано от мъжете

17:17, 16 юли 15 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на „БСП лява България“ предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да не се изравнява възрастта и стажът за пенсиониране на мъжете и жените. От левицата искат стажът за пенсиониране за жените да бъде с три години по-малък от този за мъжете.

„Идеята за изравняване е несправедлива и поставя в неблагоприятна ситуация българските жени“, каза Мариана Бояджиева след внасянето на законопроекта за поправки в Кодекса за социалното осигуряване. Народният представител от Велико Търново е сред вносителите на законопроекта, заедно с Мая Манолова и Дора Янкова.

Приетите промени са в ущърб на жените, които работят в отрасли с по-ниско трудово възнаграждение. "Заплащането на труда на жените е с 14% по-ниско от това на мъжете при равнопоставен труд. Представителките на нежния пол по-трудно набират нужните години и стаж за пенсия.

Възрастта и трудовият стаж, които поставят управляващото мнозинство, ще доведат до невъзможност хиляди българки да излязат в заслужена почивка", поясни Бояджиева.

Реформата на Ивайло Калфин предвижда плавно покачване на възрастта за пенсиониране от сегашните нива до 65 години и за двата пола, както и повишаване на изискуемия стаж на 40 години при мъжете и 37 години при жените. „БСП лява България“ настоява възрастта за пенсиониране при мъжете да е с 3 години по-висока, отколкото при жените.

Освен промените в защита на жените, в законопроекта са включени и предложения за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране, както и възможността за гъвкаво пенсиониране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама