Гражданска инициатива сложи ясни табели в метрото (снимки)

17:23, 16 юли 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданската инициатива „Спаси София“ постави експериментално географски схеми на линиите на метрото в два от влаковете му и на метростанция Младост 1. Оказва се, че софиянци трудно се ориентират с понятията метродиаметър и линия на метрото. За това и членовете на инициативата изготвят тези информационни географски пана със схемата на метрото.

От „Спаси София“ посочват, че схемите, които в момента има в метрото ориентират пътниците, като им показват направлението на влаковете, които обслужват съответния перон преди още да са го достигнали, както и следващите метростанции по линията. Те обаче са категорични, че това не може да е единственият източник на информация за метросистемата.

Затова „Спаси София“ поема инициативата да разработи географска схема на метрото, на която да бъдат обозначени няколко важни компонента. Първият е самата географска карта на София, върху която са наложени двете метро линии, означени съответно в червен и син цвят, а основните географски ориентири са парковете на града и големите булеварди. Като на нея са означени и част от кварталите.

Този стилизиран начин на представяне прави четенето далеч по-ясно, без да лишава пътниците от усещането за правилна ориентация в рамките на града, категорични са от инициативата.

Вторият основен компонент е информация за туристическите забележителности в близост до 3 от централните метростанции – Сердика, СУ Св. Климент Охридски и НДК.

На географската си схема „Спаси София“ за първи път въвежда и международния символ за "Паркирай и пътувай" (известен още като Буферен паркинг).

Тъй като схемите са поставени екпериментално от инициативата са създали и анкета на своята страница, чрез която събират одобрение на идеята, за да може тя да стане постоянна.

От "Спаси София“ искат да покажат, че системата в метрополитена има нужда от цялостна концепция за визуална информация, за да се отворят възможности за промяна на схемите и информацията и в наземния транспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама