CNN: Малайзийският самолет е свален от проруски сепаратисти

17:27, 16 юли 15 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Самолетът MH17 на Малайзийските авиолинии, който падна над Източна Украйна на 17 юли 2014 и погуби всички 298 души на борда, е бил свален от ракета, изстреляна от проруските сепаратисти. 

Това твърди телевизионният канал CNN, който цитира свои източници, видели доклада на международния екип, който разследва инцидента. Очаква се финалният вариант на доклада да бъде публикуван през октомври. 

Разследващите са разгледали доказателствата и стигнали до извода, че самолетът е бил свален проруските сепаратисти, действащи в района, над който той е прелитал. 

Друг  източник на телевизионния канал твърди, че в черновата на доклада има точната позиция, от която е изстреляна ракетата, свалила злополучния полет.

Сред заключенията на документа има и обвинения по адрес на Малайзийските авиолинии, които не са били достатъчно предпазливи при определянето на летателните си маршрути над Украйна.

Междувременно руският президент Владимир Путин е  заявил на холандския премиер Марк Рюте, че установяването на международен трибунал за разследване на виновните за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии ще бъде контрапродуктивно.

"Владимир Путин подробно обясни руската позиция по отношение на прибързаната и контрапродуктивна природа на инициативата на редица държави, в това число и Холандия, да се създаде международен трибунал, който да търси криминална отговорност за унищожението на малайзийския самолет", заявиха от Кремъл след проведено телефонен разговор между Путин и Рюте.

Холандия, чиито граждани бяха най-много на сваления самолет MH17, работи заедно с Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна по създаването на трибунала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама